close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Als de grens tussen waan en werkelijkheid vervaagt

Wulf Dorn Mijn zwarte hart Jeugdboek
Van Goor
Annemarie Koper
Waardering: 7.0

De ondertitel van Mijn zwarte hart is ´Niets zo angstaanjagend als de controle te verliezen´. Zo’n absolute stelling is discutabel maar Dorn toont in dit boek behoorlijke overtuigend aan hoe griezelig het is als de grens tussen waan en werkelijkheid vervaagt.

Doro en haar moeder proberen een nieuwe start te maken met een verhuizing naar een ander dorp na een moeizame periode waarin Doro is opgenomen in een psychiatrische inrichting en haar ouders uit elkaar zijn gegaan. Na de opname vindt ze geen aansluiting meer op school en bij haar vriendengroep en ze hopen het verleden te kunnen afsluiten door een nieuwe huis te betrekken.

Het gaat al snel mis als Doro op een nacht een verwarde jongen in de schuur aantreft. Ze slaat alarm maar als de politie komt, is de jongen ineens verdwenen en twijfelt haar omgeving opnieuw aan haar geestelijke gesteldheid. Doro weet in dit geval zeker dat de jongen er was en gaat, afwisselend met een buurjongen en de zoon van de zwembadeigenaar, op onderzoek uit. Het spoor leidt naar een jongen die zichzelf om het leven heeft gebracht in een brandende auto, daar gaat althans de politie vanuit. Er gebeuren nare en  vreemde dingen en zowel Doro als de lezer weten steeds minder zeker wat er nog realiteit is. Daar komen vlagen uit het verleden bij, omdat Doro zich niet alles herinnert rond de dood van haar broertje en zichzelf grote verwijten maakt.

Die psychiatrische lijn is grotendeels overtuigend en interessant al is zit er veel nadruk en herhalingen in de beschrijvingen van de angsten. Maar het is angstig als je niet meer weet wat wel en niet waar is, of de dingen die je ziet er wel echt zijn. Dat komt goed over. Maar de thrillerschrijver in Dorn wint het en dat is jammer. Het verhaal krijgt tijdens het einde een paar wendingen die erg ongeloofwaardig zijn en vooral het plot tast het hele bouwwerk aan.

Wulf Dorn is een Duitse thrillerschrijver die als taaldocent veel ervaring heeft met psychiatrische patienten. Mijn zwarte hart is zijn eerste boek voor een wat jongere doelgroep en is interessant voor jeugd vanaf een jaar of 15 en voor volwassenen.

Titel Boek:

Mijn zwarte hart

Auteur:

Wulf Dorn

Vertaler:

Anne Marie Koper

Uitgever:

Van Goor

Kaft:
Tags : jeugdboekpsychiatrieSchoolSpanning en avontuurYoung Adult