close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Als je zwijgt, weet niemand wat er in je omgaat

Bart Moeyaert De gans en zijn broer Kinderboek
Querido
Gerda Dendooven
Waardering: 8.0

De gans en zijn broer is een verzameling van de verhalen die Bart Moeyaert in 2001 om de week voor het Belgische blad De Standaard Magazine schreef. Voor dit boek herschreef hij ze en voegde een aantal nieuwe verhalen toe. Gerda Dendooven maakt er nieuwe illustraties bij. Het resultaat is een klein maar fijn bundeltje, prachtig uitgegeven met leeslint. Moeyaert laat zich van zijn licht-filosofische kant zien met deze parabels die geen wereldthema’s aansnijden maar vooral in gedaan op de betekenis van woorden en gedachten.

De gans en zijn broer verblijven op het erf van een boerderij, bij de boerin, tussen de kalkoenen, schapen en een hond. In onnadrukkelijke gesprekjes komt er van alles aan de orde tussen de gans en zijn broer, en soms verkeren we in het koppie van één van de twee. De meeste gedachten, zorgen en angsten hebben te maken met interactie met de anderen en de verhouding tot elkaar. Het is een hecht stel, die gans en zijn broer, maar hoe goed kennen ze elkaar eigenlijk, en moet dat wel, dat je alles van elkaar weet. In een van de mooiste verhalen uit de bundel (De wens) realiseert de broer zich dat ze ten diepste alleen zijn. Samen kan wel bij elkaar zijn maar betekent niet dat je één bent. ‘Om iedereen zat vel of pels. Om iedereen zaten veren. Dichterbij dan vel op vel kon niemand komen. De broer moest huilen om die gedachte’. Een treffend voorbeeld van hoe Moeyaert wezenlijke ontdekkingen op een beeldende manier verwoord. En zo filosoferen de gans en zijn broer onverhoeds door zonder dat ze bewust hele diepe gesprekken voor. Het lijkt tegenstrijdig als er staat: ‘Ze lieten één en ander ongezegd’ en ‘Als je zwijgt weet niemand wat er in je omgaat’, maar dat is het niet. Het is precies waartussen de gans en zijn broer laveren: dingen opmerken, gedachten uitspreken en ze soms voor zichzelf houden. Moeyaert legt haarfijn de vinger op wat dat kan betekenen. Zijn taalgevoeligheid komt subliem naar voren in deze bundel, hij weet aan veel woorden een onverwachte betekenis te geven. Daarnaast legt hij niet veel uit, daar zijn het parabels voor, sommige verhalen zweven in een prettige lichtheid het boerenerf af.

De illustraties van Gerda Dendooven zijn gemaakt in de steunkleur oranje met het gebruik van blauw, zwart en wit. Het werkt wonderwel. Ze schetst de dieren in hun relatie tot elkaar en met een eenvoudige verwondering waardoor de prenten veel zeggingskracht bezitten. Waar ze nog wel eens groot en daardoor erg robuust naar voren komt, is het hier vooral klein maar fijn, wat erg goed past bij het karakter van de verhalen.

Titel Boek:

De gans en zijn broer

Auteur:

Bart Moeyaert

Illustrator:

Gerda Dendooven

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : boerderijbroerDieren en natuurFamiliefilosofiejeugdboek