close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Als Nora gaat fluiten, vallen de vogels stil

Koos Meinders Bij ons in de familie Prentenboek
Lemniscaat
Waardering: 8.0

‘Bij ons in de familie zijn we allemaal, van de jongste tot de oudste, heel erg muzikaal. Ikzelf kan prachtig zingen, solo of in koor. Kom, dan stel ik mijn familie zingend aan je voor!’. Oma Cootje roert de trom, Tante Tia houdt van haar oude jazztrompet, Oom McDonald tovert liedjes uit een doedelzak en als Nichtje Nora gaat dwarfsluiten, vallen alle vogels stil.

Het derde boek in een reeks, na Bij ons in de straat en Bij ons in het circus. Boeken waarin een reeks personages wordt voorgesteld. Ook in Bij ons in de familie gebeurt dat weer met kleine, grappige twisten zoals het konijnje met feestmuts dat in veel tekeningen terugkeert, of het blinde aapje met stok op de schouder van Opa Klaas. Vrijwel altijd zijn er dieren te zien die of meespelen of, zoals bij de doedelzak, de pootjes voor de oren houden. Annette Fienieg portreteert de gezichten van de familieleden op de rechterpagina, op de bladzijde ernaast zijn ze in actie afgebeeld, met hun muziekinstrument.Het is knap hoe ze sommige karakters weet te vangen. Vader Leo speelt droevig mooie tango’s en ziet er ook uit als een melancholicus. Het valt op dat ze alle personages blozende wangen en een uitgesproken kin meegeeft.

Het einde tilt het boek op, dan is de familie onderweg naar Ouwe Opoe, die wordt op de kop af honderd jaar. Al de voorgestelde personages worden daar een echte muzikale familie.

Titel Boek:

Bij ons in de familie

Auteur:

Koos Meinderts

Illustrator:

Annette Fienieg

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : FamilieillustratiesmuziekPrentenboekVoorleesboek