close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Alweer een moord in het leven van Nora

Inge Misschaert Schaak Jeugdboek
De Eenhoorn
Waardering:

Onverwacht slaat het noodlot opnieuw toe, staat op de achterflap van Schaak. Dat kun je wel zeggen. Heb je in het eerste boek je vriendje vermoord zien worden en het zelf ternauwernood overleeft, krijg je in het volgende schooljaar opnieuw met complot en doodslag te maken. Niet het leven van een gemiddelde scholiere dus, dat van Nora. Schaak is het vervolg op De pompoenmoorden en is goed zelfstandig te lezen en misschien is het beter dat niet te snel achter elkaar te doen. Een detective of politie-agent die meerdere keren met moord te maken krijgt, dat is voorstelbaar, maar een scholiere die van moord naar moord hopt, is wat veel van het goed.e

Nora gaat weer naar school maar is nog niet helemaal bekomen van wat er is gebeurd of ze valt alweer met haar neus in de boter. De uitwisselingsstudenten uit Nederland brengen leven in de brouwerij. Nora raakt op slag verliefd op de knappe Olaf maar krijgt ook te maken met de concurrentie. Dat loopt uit de hand, waarbij het een geluk is dat ze de rechercheur die de vorige moord oploste, nu in de buurt heeft want hij  heeft een relatie met haar moeder.

Misschaert breng veel samen waarvan ze een aantal dingen nauwelijks uitwerkt. Het boek begint met de thriller die de moeder van Nora over de vorige moorden heeft geschreven. Daar gebeurt niks mee, net als met de schaakclub op school waar Nora zich bij aansluit. Motieven en thema’s die op het bureau van de auteur zijn blijven liggen blijkbaar. Wat overblijft is een rommelig boek waarin veel gebeurt en veel paadjes worden bewandeld, maar door het gebrek aan samenhang niet spannend wordt. En dat belooft deze serie: snel, echt en ontspannend. Alleen de eerste kwalificatie wordt waargemaakt.

Titel Boek:

Schaak

Auteur:

Inge Misschaert

Uitgever:

De Eenhoorn

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSchoolSpanning en avontuurthriller