close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Anne Frank voor kinderen die nog niet aan het dagboek toe zijn

Janny van der Molen Buiten is het oorlog. Anne Frank en haar wereld Kinderboek
Ploegsma
Martijn van der Linden
Waardering: 8.0

Was het erg dat Justin Bieber hoopte dat Anne Frank een belieber zou zijn geweest? Hoogstens kan je zeggen dat hij haar van slechte smaak betichtte. Veel rond Anne Frank is nog altijd snel nieuwswaardig en spreekt tot de verbeelding, dat bleek maar weer uit het incident. Voor kinderen die zich afvroegen over wie Bieber het had, omdat ze te jong zijn om haar dagboek te lezen is er nu Buiten is het oorlog van Janny van der Molen over ‘Anne Frank en haar wereld’.

Chronologisch en thematisch beschrijft Van de Molen het leven van Anne Frank en dat doet ze heel overzichtelijk en verhelderend. In de derde persoon wordt het begin van de oorlog, de gang naar het Achterhuis en het verraad beschreven. Met tussendoor flarden over haar dagboek, de verveling, haar dromen en de gesprekken en het zoenen met Peter. In de derde persoon, waardoor er gepaste afstand is van het dagboek, in heldere taal en zonder veel opsmuk het verhaal van een bijzonder maar eigenlijk ook heel gewoon meisje. Geen heldenepos en niet sentimenteel maar inderdaad heel geschikt voor kinderen voor wie het echte ‘dagboek’ wat teveel van het goede is. Maar ook voor anderen. Van der Molen raakt de kern van het dagboek en vat uitgebreide en herhalingen handig samen. De laatste dagen van het leven van Anne Frank zijn ingetogen en ontroerend beschreven.

De titel is prachtig gekozen. Anne Frank zit in het Achterhuis te zitten. Ze verveelt zich, ze fantaseert en ze beschrijft haar kleine wereld terwijl de grote boze buitenwereld op de achtergrond voelbaar is. De verklarende teksten na ieder hoofdstuk hadden achterwege kunnen blijven en de dwarsdoorsnede van het Achterhuis achterin het boek had prominenter en met meer uitleg gekund. Maar met de tekeningen van Martijn van der Linden en foto’s van Anne vormt Buiten is het oorlog een goede aanvulling op alles wat er al over Anne Frank werd geschreven.

 

Titel Boek:

Buiten is het oorlog. Anne Frank en haar wereld

Auteur:

Janny van der Molen

Illustrator:

Martijn van der Linden

Uitgever:

Ploegsma

Kaft:
Tags : Echt gebeurdjeugdboekOorlog en misdaadwoII