close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Appels schillen met een zwaard

Lisa Boersen Timo en de oppasninja Kinderboek
Gottmer
Edwin Rhemrev

Gek op ninja's? 'Timo en de oppasninja' is een cool kinderboek over een ninja die komt oppassen. Als dat maar goed gaat... Ninja Yushi komt oppassen Timo's moeder is stewardess en is veel van huis. Normaal gesproken komt oma oppassen, maar die ligt met een gebroken heup in het ziekenhuis. Even lijkt het erop dat Timo een week lang met de strenge buurvrouw zit opgescheept, maar gelukkig weet oma een betere oplossing - een au pair. Toevallig heeft het bureau er op korte termijn eentje beschikbaar: een Japanse jongen, en hij spreekt nog Nederlands ook! Maar al gauw wordt duidelijk dat Yushi geen gewone oppas is... Een nieuwe serie van Lisa Boersen 'Timo en de oppasninja' is het eerste deel van een splinternieuwe serie voor kinderen vanaf een jaar of 8: ontzettend grappig, spannend en leuk om te lezen. De boeken zijn geschreven door Lisa Boersen, die al eens werd bekroond met de Kinder- en Jeugdjuryprijs Vlaanderen. De coole illustraties zijn van Edwin Rhemrev. Hiiiii-ya!

Waardering: 7.5

De droom van een doorsnee jongen van een jaar of tien: een oppas die out of the box denkt en met wie je avonturen kunt beleven. Als Timo’s oma een ongelukje krijgt en in het ziekenhuis beland, schakelt zijn moeder een au pairbureau in om toezicht voor haar zoon te regelen. Voor haar baan als stewardess is ze vaak weg en Timo wordt ongelukkig van de logeerpartijen bij de strenge buurvrouw Trudy. Het bureau komt met een Japans aandoende jongen aanzetten die vloeiend Nederlands blijkt te spreken.

Moeder vertrouwt haar oogappel na enige aarzeling toe aan deze Yushi, de oppasninja uit de titel. Hij is een soort gezant namens de kroonprinses van het gesloten koninkrijk Ishimoko dat naast Japan ligt. Yushi  is zeer bedreven met het zwaard wat handig is bij het appels schillen en bloemen in een vaas zetten maar wapenbezit is bij een au pair natuurlijk wel een puntje van zorg.

Het lijken de ingrediënten voor een doldwaze slapstick maar dat komt maar voor een deel uit. Lise Boersen (die we kennen van o.a. Hotel Tussentijd en De stemmenslurper) doseert de avonturen en houdt de verhaallijn heel beheerst binnen de lijntjes. Het is een rustig verhaal over verwondering: Yushi wil graag begrijpen waarom Nederlanders dingen doen zoals ze die doen. Hij stelt veel vragen en wil zich graag aanpassen maar vindt sommige Hollandse gewoontes domweg niet erg logisch.

Lisa Boersen schrijft goed en gedegen maar lijkt nog steeds zoekende naar verhalen die bij haar passen. In dit boek legt ze erg veel uit waardoor de toon soms wat te kinderachtig wordt. De alternatieve oma voor wie niets te gek is en de chagrijnige buurvrouw zijn wat opzichtig in het verhaal gemanoeuvreerd. Maar Boersen vindt een prettige balans tussen absurditeit, geestigheid en realisme waardoor het boek een goed alternatief is voor kinderen die zijn uitgekeken op hysterische slapstickboeken waarin alles kan wat je maar kan verzinnen.

De illustraties van Edwin Rhemrev (die met name voor animatiefilms tekent) zijn voor een deel net zo uitleggerig als de tekst. Natuurlijk is het goed om Yushi en zijn ninjakunsten verbeeld te zien maar tekeningen van zwaarden of een kop koffie voegen weinig toe.

Timo heeft een toptijd al dreigt hij zijn nieuwe vriend vrij snel weer te verliezen. Maar Timo en de oppasninja is deel 1 van een serie dus dat zal wel loslopen.

 

Titel Boek:

Timo en de oppasninja

Auteur:

Lisa Boersen

Illustrator:

Edwin Rhemrev

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : humorjeugdboekKinderboekvechtsport