close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Jongens zoals ik horen in de regen

Benjamin Alire Sáenz Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum Jeugdboek
Blossom Books
Aimée Warmerdam
Waardering: 7.5

De jongens ontmoeten elkaar aan de rand van het zwembad en hun eerste conversatie gaat over hun opvallende voornamen waardoor ze meteen een band hebben, hoe verschillend ze ook zijn. De één (Dante)  heeft een talent voor geluk, staat open en vrijmoedig in het leven en stelt ongecensureerde vragen. Aristoteles (Ari) is de tobber , niet wars van zelfmedelijden. Een onopvallende jongen die het prettig vindt in de luwte te verkeren.

Het verhaal wordt verteld vanuit Ari, het explosieve vat vol emoties waar hij geen raad mee weet. Dante komt uit een intellectueel gezin waar veel wordt gepraat en geknuffeld. Ari worstelt met de relatie met zijn vader, een getraumatiseerde Vietnamveteraan, die niet over zijn gevoelens kan praten. Het geheim over zijn oudere broer die in de gevangenis zit, legt een loodzware claim over het gezin en wordt steeds meer een obsessie voor Ari.

De ontmoeting met Dante doorbreekt het pantser van Ari die niet gewend is aan vriendschappen, hij voelt zich ‘echt’.  ‘Met Dante leek of het praten en leven en voelen, en al die ingewikkelde dingen, vanzelfsprekend waren’.  Er ontwikkelt zich een  vriendschap die wordt verstevigd door een ongeluk en op de proef gesteld door nog een aantal incidenten. Dante komt er na een tijdje voor uit dat hij op jongens valt, waardoor zijn vriend nog meer in de war raakt. Er volgt een periode van afstoten en aantrekken en een ontknoping die zowel voorspelbaar als niet geheel logisch is. Alsof het de enige mogelijke uitkomst is als een jongen zich zo lang geen raad weet met zijn knoop aan gevoelens.

Aristoteles & Dante ontdekken de geheimen van het universum kent een zekere cultstatus in het buitenland. Het verscheen in 2012 en werd meerdere malen bekroond, met o.a. de Stonewall Book Award, voor het beste homoboek. Auteur Benjamin Alire Sáenz (61) heeft Mexicaanse roots en groeide op in New Mexico in de Verenigde Staten en kwam zelf op 54-jarige leeftijd openlijk uit voor zijn geaardheid. Die getroebleerde houding tegenover zijn identiteit is de basis voor dit boek.

Sáenz is een bloemrijk schrijver die levensspreuken en tegeltjeswijsheden niet schuwt, het boek staat er vol mee. Ze gaan de strijd aan met de vaak bijzondere dialogen. Ari tegen zijn moeder die het weer eens goed met hem voor heeft: “Je  bent wel een soort regeringsvorm mam, ik ben je zoon, geen ideeënbus”. De eigenzinnige Dante met een dito manier om zich uit te drukken: “Het is  niet natuurlijk is om schoenen te dragen: dat is mijn basispremisse”. Mooie filmische scenes zijn er ook, zoals die waarin Dante zijn vriend scheert als hij dat zelf niet kan na een ongeluk.

Maar ze kunnen niet verhullen dat het boek lijdt aan een overdaad aan van alles, dat al begint met de titel. Less is more geldt niet voor Sáenz en dat begint al snel te irriteren. Veel uitleg en een voortdurende beschrijving van gevoelens en gedachten, die ook nog weer eens herhaald worden. Dat Ari zwelgt in zelfmedelijden en het razend ingewikkeld vindt om een puber van 15 te zijn, die ook nog eens een man moet worden, is al snel duidelijk. Maar Sáenz blijft het benadrukken met pathetische zinnetjes als : ‘Voelden alle jongen zich eenzaam?’ en ‘De zomerzon was niet bedoeld voor jongens zoals ik. Jongens zoals ik hoorden in de regen’ en ‘Konden Dante en ik maar altijd in het jongensuniversum blijven  – wat moeten we in het mannenuniversum’.   Sáenz is niet bij machte is het verhaal het werk te laten doen.

Aristoteles & Dante is een aardige coming of age roman over identiteit en gender en de grens tussen vriendschap en liefde. Maar er zijn veel betere in dit genre zoals het werk van Aiden Chambers of de trilogie van Edward van de Vendel over Tycho en Oliver.  Daar broeit en zindert het, en zijn gevoelens ook vaak ingewikkeld, zonder dat steeds wordt uitgelegd dat het broeit en zindert en gevoelens vaak ingewikkeld zijn.

 

 

Tags : FamiliehomojeugdboekLiefde en vriendschapRuzie en pestenvaderYoung Adult