close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Astrid Lindgren Memorial Award voor Koreaanse prentenboekenmaakster Baek Heena

De 47-jarige Koreaanse Baek Heena wint de Astrid Lindgren Memorial Award 2020 en is daarmee de opvolgster van Bart Moeyaert, die vorig jaar het verlossende telefoontje van de organisatie kreeg. Normalitair is de bekendmaking gekoppeld aan de Children’s Book Affair in Bologna maar dat was een van de eerste internationale evenementen die werd afgelast vanwege het corona-virus.

Baek Hee-na, author and illustrator of

Baek Heena is ons land nauwelijks bekend omdat geen van haar boeken in het Nederlands vertaald. Baek studeerde onder andere animatie aan de California Institute of the Arts in the US. Haar debuut verscheen nog maar zestien jaar geleden. Cloud Bread uit 2004 was meteen een bestseller en bezorgde haar een jaar later een Bologna Children’s Literature Award. Het boek gaat over twee poesjes die een gevonden wolk mee naar huis nemen. Moeder bakt er een magische taart van waardoor de kittens ineens kunnen vliegen.

Cloud Bread | Cyber Group Studios Baek Hee-na 구름빵/cloud bread | 동화

 

 

Sindsdien maakte Heena twaalf boeken, met veel succes. Van Magic Candies uit 2017 werden meer dan 170.000 exemplaren verkocht, vooral ook in Japan.  I Am a Dog verscheen vorig jaar en gaat eigenlijk aan dit boek vooraf. Heena maakt voor de meeste boeken poppen en objecten, van papier of klei, waar ze foto’s van maakt. De jury noemt haar werk ‘sensueel, duizelig en scherp: “Met een voortreffelijk gevoel voor materialen, uiterlijk en gebaren zijn haar filmische prentenboeken verhalen over eenzaamheid en solidariteit. In haar suggestieve miniatuurwerelden komen  wolken, dieren, feeën en mensen samen”.Using clay, wires and every material imaginable, Baek Hee-na creates miniatures of characters and props and photographs them for a scene in her book. Seen in the photo is an assembly of living characters created by Baek for “I Am a Dog.” (Photo provided by the author)

Herald interview] Behind making of Baek Hee-na's latest picture book

 

 

 

 

Baek Heena is met deze prijs een half miljoen (in euro’s) rijker en dat kan haar wel eens heel goed uitkomen. De illustratrice was de afgelopen jaren verwikkeld in een slepend conflict rond de auteursrechten van haar debuut. De rechter vond het omstreden contract rechtsgeldig, wat betekende dat Hee-na tonnen misliep. Aan Cloud Bread was veel succesvolle merchandising gekoppeld, evenals een musical en een animatieserie op tv. Ze kreeg hier vrijwel niks voor. In Azië werd haar zaak een voorbeeld voor beginnende makers die door uitgevers een loer worden gedraaid met oneerlijke contracten.

Haar werk is in het Engels, Duits, Zweeds, Frans en Duits vertaald maar dus nog niet in het Nederlands. Hopelijk komt daar nu verandering in want de originele illustraties maken heel nieuwsgierig.

Korean picture book. JangSutang (Bathhouse) Fairy Godmother by ...Eines meiner Lieblingsbücher aller Zeiten", Rezension zu Baek Hee ...
A scene from 백희나 Heena Baek en Twitter: "아아...정말 귀엽네요. 감사합니다 ...