close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Auteur en illustrator vullen elkaar voortreffelijk aan

Deel twee van de serie Flits, over een ondergrondse schookrant. Opvallend dat Oldenhave en illustrator Rick de Haas, veel meer dan in het eerste boek, de samenwerking zijn aangegaan. In Flits de nieuwsjagers maakte De Haas gewoon de illustraties, nu is er gekozen voor het ontzaglijk populaire format van Het leven van een loser, Coolman en ik en natuurlijk ook Geronimo Stilton. Tekst en tekeningen vullen elkaar aan en lopen in elkaar over en niet alles hoeft met woorden gezegd omdat het in de plaatjes al is te zien. Ik moest even slikken bij het openslaan van dit boek, er zit een ouderwets duiveltje in me dat tegenstribbelt bij deze vorm maar het is eigenlijk een leuker boekje dan het vorige dus de nieuwe opzet is geslaagd. Dit genre kan werken maar hopelijk wordt het met terughoudendheid en beleid gebruikt.

De redactie van de saaie en gecensureerde schoolkrant heeft op internet een geheim magazine opgericht dat door alle scholieren wordt gelezen en dus leidend kan zijn. Als er via Flits wordt opgeroepen allemaal op hetzelfde stil te staan, dan gebeurt dat massaal. Idem voor een steunactie voor de beste voetballer van school die niet aan het tournooi mee mag doen. Op de sportdag is plotseling iedereen gewond en getooid met verband en pleisters. De leden van de redactie hebben afgesproken anoniem te blijven wat grappige situaties oplevert. Een opschepper beweert bij hoog en laag tegen een echt redactielid dat hij achter het ondergrondse internetorgaan zit. De personages zijn in al hun karikaturaliteit toch levensecht. De verlegen Daan, die het verhaalt vertelt, de macho Toni, goaltje de sportieveling en de nerd is een meisje. (Annabel.nl)

Tekst en plaatjes vullen elkaar voortreffelijk aan. Daan smokkelt zijn hond in zijn schooltas mee naar school en dat had zonder plaatjes nooit op deze grappige manier verteld kunnen worden. Er zit veel vaart in en de illustraties hebben een duidelijke functie. Het verhaaltje is net als in het vorige deel wat vlak, al probeert Oldenhave met vooroordelen over de sekseverschillen te spelen, maar de vlotte stijl en taalgrapjes vergoeden veel.

Titel Boek:

Flits. Vliegende bliksem

Auteur:

Mirjam Oldenhave

Illustrator:

Rick de Haas

Uitgever:

Ploegsma

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboekSchoolSport en lichaam