close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De politieagent en de crimineel hebben veel gemeen

Kevin Brooks Bad castro Jeugdboek
De Harmonie
Jenny de Jonge
Waardering: Heftig en intens

Kevin Brooks staat al twintig jaar garant voor jeugdromans die zich onderscheiden door een rauwe en directe stijl. Zijn hoofdpersonen zijn meestal geen lieverdjes maar de lezer leert ze kennen als mensen van vlees en bloed die niet alleen maar slecht zijn. Zo ook Castro, die voor zijn vijftiende al een berucht bendelid is en op de radar van de Engelse politie staat. Tijdens gewelddadige plunderingen in Londen wordt hij opgepakt, maar de politieauto waarmee hij naar het bureau moet, wordt geramd en twee van de drie agenten komen om het leven.

Castro en de jonge agente Judy Ray overleven de crash en trekken de rest van de nacht samen op waarbij ze proberen uit de gevarenzone te komen. Het is het verhaal van een paar uur waarin hun leven op het spel staat en de politievrouw en de jonge crimineel elkaar steeds beter leren kennen. Hoe tegenovergesteld hun levens ook lijken, ze blijken veel meer gemeen te hebben dan je voor mogelijk zou houden. Judy doet een ontdekking die de lezer pas vrij laat ziet aankomen en waardoor duidelijk wordt waarom Castro haar in bescherming neemt. Het balanceert op het randje van de geloofwaardigheid, maar het is aan de lezer om er al of niet in mee te gaan.

Brooks laat zien welke afslagen het leven van jonge mensen kan nemen en werpt de vraag op in hoeverre dat een keuze is. Bad Castro is een heftig boek en vooral een intense leeservaring waarin ‘de straat’ en ‘de gewone maatschappij’ dichter bij elkaar komen.

Deze bespreking stond op 12 januari op AD Online

 

Tags : Andere landenFamiliegeweldjeugdboeklondenOorlog en misdaadpolitieproblemenSpanning en avontuur