close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Barstjes in een steriel bastion

Nicola Yoon Alles wat je lief is Jeugdboek
Querido
Esther Ottens
Waardering: 7.5

Het gaat lastig worden om dit boek te bespreken zonder informatie over cruciale ontwikkelingen in het verhaal weg te geven, maar ik doe een poging. Alles wat je lief is is de vertaling van de Amerikaanse young-adult hit Everything, everything. De 17-jarige Madeline lijdt aan SCID, een zeldzame ziekte waarbij het immuniteitssysteem is aangetast, die vooral bekend is als het ‘Boy in the bubble-syndroom’. Patiënten zijn zo vatbaar voor infectieziekten dat ze volledig geïsoleerd moeten leven van de buitenwereld, in een soort steriele luchtbel.

In het geval van Madeline betekent het dat ze al haar hele leven opgesloten is in haar eigen huis, afgezonderd van alles en iedereen. De enige mensen die ze in levende lijve ziet zijn haar moeder, zelf arts, en full-time verpleegster Carla. Madeline weet niet beter dan dit haar leven is en kan daar opvallend goed mee omgaan en er zich relatief gelukkig bij voelen. Haar vader en broertje zijn doodgereden door een vrachtwagenchauffeur en ze heeft een meer dan symbiotische relatie met haar moeder. De twee hebben een arsenaal aan rituelen en duidelijke afspraken. Het is letterlijk van levensbelang dat Madeline zich daar aan houdt .

Er onstaan barstjes in het steriele bastion als ze contact krijgt met de knappe nieuwe buurjongen Olly. Aanvankelijk alleen via de chat maar later staat de verpleegster het toe, zonder medeweten van de moeder, dat Olly op bezoek komt, nadat hij volledig ontsmet is en op afstand blijft. Hoofd en hart van de beide tieners slaan op hol. Maar het uitzichtloze van de situatie dwarrelt op de achtergrond. Madeline zal immers nooit naar buiten kunnen of seks kunnen hebben, omdat de kans dat ze dan ernstig ziek wordt en zelfs doodgaat, bijna een zekerheid is. Het Romeo en Julia-scenario in optima forma, hoe onbereikbaar wil je het hebben? Maar het zaadje is geplant en er is geen ontkomen aan: ‘íets willen leidt tot steeds meer willen’. Er ontrolt zich een enerverende en ongebruikelijke liefdesgeschiedenis die in ieder geval heel onderscheidend is, ten opzichte van andere young-adult romans.

Debutante Nicola Yoon kiest voor meer onorthodoxe vormen met schema’s, tabellen en tekeningetjes die niet allemaal even noodzakelijk aanvoelen. Madeline heeft de tijd om veel te lezen maar de vele literaire verwijzingen zijn gezocht en het gezever over haar lievelingsboek De Kleine Prins ronduit irritant. Bij vlagen is het vrij zoete young adult maar het onderliggende motief (‘hoeveel mag je op het spel vzetten voor de liefde’) wordt wel knap en redelijk geloofwaardig uitgewerkt. Radeloze liefde, van een moeder voor haar dochter, en van twee adolescenten. ‘Liefde is iets verschrikkelijks’, concludeert Madeline, ‘en als je het kwijtraakt is het nog veel erger’.

 

 

symbiotische relatie

 

Titel Boek:

Alles wat je lief is

Auteur:

Nicola Yoon

Vertaler:

Esther Ottens

Kaft:
Tags : FamiliejeugdboekLiefde en vriendschapmoederziekte