close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Bart Moeyaert wint Nobelprijs voor de kinderliteratuur

Na de Nobelprijs is het de prijs met het hoogste geldbedrag (1 miljoen kronen, bijna 500.000 euro): de Astrid Lindgren Memorial Award voor kinderliteratuur. En die is dus dit jaar gewonnen door de Vlaming Bart Moeyaert en dat is heel bijzonder nieuws.  Als je bedenkt dat hij gekozen is uit 264 kandidaten uit 64 landen en het pas de tweede keer is dat iemand uit het Nederlands taalgebied deze prijs wint (Guus Kuijer in 2012).

Moeyaert werd gebeld door de juryvoorzitter met het goede nieuws en was even stil en zei vervolgens: ‘I love you’ en ‘Ik wil u heel graag een dikke knuffel geven’. Waarop de juryvoorzitter antwoordde: ‘Dat kan geregeld worden als u in mei de prijs in Zweden op komt halen’.

De Astrid Lindgren Memorial Award bestaat sinds 2003 en is de grootste kinderboekenprijs ter wereld. Eerdere winnaars zijn onder meer Shaun Tan, Kitty Crowther, Meg Rosoff en Wolf Erlbruch. Vorig jaar won de Amerikaanse Jacqueline Woodson.

Bart Moeyaert 954) is al decennia een grote naam in jeugdboekenland. Hij debuteerde in 1983 op 19-jarige leeftijd met Duet met valse noten en publiceerde daarna tientallen boeken en gedichtenbundels waaronder: Broere, Blote Handen, Wespennest en het drieluik: De Schepping, Het Paradijs en De Hemel. Hij won tientallen prijzen waaronder de Woutertje Pieterse Prijs, Gouden Uil, Nienke van Hichtumprijs en de Deutsche Jugendliteraturpreis. Hij maakt dit jaar weer kans op de Woutertje Pieterse Prijs met zijn laatste boek Tegenwoordig heet iedereen sorry, die volgende week donderdag 11 april wordt uitgereikt.