close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Bekende namen bij genomineerden Woutertje Pieterse Prijs

De kans is groot dat de Woutertje Pieterse Prijs 2016 gaat naar een auteur die de prijs al eens eerder won. Vijf van de zes genomineerden mochten de prestigieuze literaire kinderboekenprijs al een keer in ontvangst nemen. Alleen Joukje Akveld won de prijs nog niet. Thé Tjong Khing, Bart Moeyaert, Ted van Lieshout en Edward van de Vendel wonnen allen de prijs al eens, Imme Dros zelfs al twee keer, waaronder de allereerste Woutertje Pieterse Prijs in 1988. Verder valt op dat er op de shortlist geen literair proza staat, waarmee sterke boeken als Gips van Anna Woltz en vooral De zee zien van Koos Meinderts onverwacht zijn genegeerd.

De Woutertje Pieterse Prijs bestaat uit een oorkonde en een bedrag van 15.000 euro en wordt op 9 april a.s. bekend gemaakt in Amsterdam. De jury bestaat dit jaar uit programmamaker en schrijver Wim Brands, bibliothecaris en recensent Jen de Groeve, schrijver Jan van Mersbergen, journalist en recensente Mirjam Noorduijn, tekstschrijver, en grafisch ontweper Peter de Kan. Sinds vorig jaar is winkelketen Bruna de sponsor van de prijs.

De genomineerden op een rijtje:

Thé Tjong-Khing voor Bosch. Het vreemde verhaal van Jeroen, zijn pet, zijn rugzak en de bal… (8,5 op JaapLeest). Hij won in 2005 met Waar is de taart? Jurycommentaar: "Een beeld is niet zomaar een beeld, elk verhaal roept een nieuw verhaal op, onder elke betekenislaag schuilt een volgende. Dat hebben de verhalenverteller van vandaag en de vijftiende-eeuwse schilder gemeen. Hun wereld is onvoorstelbaar rijk en laat zich slechts mondjesmaat ontdekken."

Bart Moeyaert en Gerda Dendooven voor De Hemel (7,5 op JaapLeest). Bart Moeyaert kreeg de prijs in 2001 voor Broere en werd vorig jaar genomineerd met De gans en zijn broer. Jurycommentaar: "De dood is als een oudere broer, of een lege plek aan tafel. Hij kent jou door en door, jij kent hem steeds beter, maar nooit helemaal. Prozaïsch en poëtisch tegelijk, krachtig en subtiel is deze lichtvoetige evocatie in woord en beeld van de eenzame mens."

Joukje Akveld voor Een aap op de WC, een dierentuin in oorlogstijd (8,0 op JaapLeest). Jurycommentaar: "Zebra’s tussen het puin, een orang-oetan achterop de fiets, tijgers die moeten sterven. De bijna vergeten gevolgen van het bombardement in Rotterdam voor dierentuin Blijdorp levert een van de meest oorspronkelijke Tweede Wereldoorlogboeken op: een klein, eenvoudig en anekdotisch verhaal over grootse daden van mensen en dieren."

Ted van Lieshout voor Rond vierkant vierkant rond (8,0 op JaapLeest). Van Lieshout won in 2012 ook al met Driedelig Paard, dat voor een deel in dit boek is opgenomen. Jurycommentaar: "Van Lieshout verzamelt, herneemt en herwerkt zodat verrassende expressievormen, betekenissen en toonaarden ontstaan. In eenvoudige termen en met vernuft. Een nieuwe bouwsteen die bijdraagt aan een totaalconcept dat opnieuw en opnieuw peilt naar de essentie van poëzie."

Edward van de Vendel en Martijn van der Linden voor Stem op de Okapi (8,0 op JaapLeest). Jurycommentaar: "Lichtvoetig verkennend of gedreven door ongebreidelde fantasie trachten schrijver en illustrator het ongrijpbare in de aard van een ‘schitterend en stil mysteriedier’ te vatten. De okapi danst, ontroert en verrast op iedere bladzijde: de okapi is poëzie.

Imme Dros en Harrie Geelen voor Tijs en de Eenhoorn (8,0 op JaapLeest). Imme Dros won de prijs al twee keer eerder. Voor Annetje Lie in het holst van de nacht kreeg zij de allereerste Woutertje Pieterse Prijs in 1988 en voor Bijna Jarig in 2006 nog een keer, samen met haar man Harrie Geelen. Jurycommentaar: "Kleurrijke en expressievolle vertelling in woord en beeld over de zoektocht van een jongetje en zijn gefantaseerde eenhoorn naar de plek waar ze thuishoren. Een subtiele maar lichtvoetige ode aan de troostrijke kracht van de verbeelding."

 

Plaatje: