close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Bekkers en Loe winnen Grote Jongerenliteratuur Prijs

Een opvallende, verrassende en uiterst merkwaardige keuze van de jury van de Grote Jongerenliteratuur Prijs. De twee boeken waarvan voor mij vast stond dat ze niet in aanmerking moest komen, winnen de prijzen. Peter Bekkers wint met Trouw is de andere wang en Erlend Loe met Muleum. Beide boeken verschenen bij uitgeverij De Geus.

De prijzen zijn uitgereikt tijdens het Crossing Border Festival in de Koninklijke Schouwburg te Den Haag. De auteurs ontvangen een trofee en een prijzengeld van €5.000,-. Loe deelt dit bedrag met Femmigje Andersen-Sijtsma, de vertaalster van zijn boek. De jury bestond uit Hedy ‘d Ancona, Ilke Froyen, Jenny de Jonge, Carolien Krikhaar, Mirjam Noorduijn en Daan van der Valk.

Volgens het juryrapport heeft Peter Bekkers in Trouw is de andere wang eigentijdse thema’s als eeuwige roem, imitatie en originaliteit geschreven op een originele, spannende en intrigerende manier vorm gegeven. "Relativerend van toon, licht cynisch en met een filosofische invalshoek zet Bekkers – alsof je een film ziet – een opwindende wereld neer met veel seks en veel drugs, waarin de grens tussen verraad en trouw aan de ander en jezelf gaandeweg vervaagt".

In Muleum laat Erlend Loe volgens de jury zien meesterlijke en met veel humor zien hoe willekeur en toeval je levenspad bepalen. " Loe’s stijl past de afwisselend bittere, laconieke en vertwijfelde toon van hoofdpersoon Julie perfect". 

De jury geeft ook wat meer duidelijkheid over de achtergrond van deze prijs. "Het genre van de jongerenromans richt zich op een levensfase die zo ongeveer aanvangt bij 15 jaar, meer in het bijzonder bij de bovenbouw van het voortgezet onderwijs, maar waarvan het einde moeilijker exact is vast te stellen. Het gaat om hen die zich tussen jeugd en volwassenheid bevinden, die bezig zijn met het ontwikkelen van een eigen identiteit".

 In 2011 wordt er naast de vakprijzen ook een publieksprijs toegekend door de jongeren zelf

Plaatje: