close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Bibi Dumon Tak, Koos Meinderts of opnieuw Anna Woltz? – Wie wint de Gouden Griffel 2017?

Een kleine, poëtische tekst over de rouw om een huisdier. Een uitwaaierend en geestig boek dat uitwaaiert maar waarin alles een functie heeft. Of sober maar indringend proza over aansterken tijdens de hongerwinter? Kortom: wordt het de tweede Gouden Griffel voor Bibi Dumon Tak of Anna Woltz of de allereerste voor Koos Meinderts? De strijd lijkt te gaan tussen deze drie, al zijn er nog vier andere kanshebbers. Wie mag komende dinsdagavond de Gouden Griffel 2017 mee naar huis nemen vanuit de Stadsschouwburg in Amsterdam tijdens het kinderboekenbal?

Martijn van der Linden kreeg voor Tangramkat vorige week een Gouden Penseel en dat boek moet het ook in eerste instantie van de prenten hebben. De begeleidende  tekst van Maranke Rinck is secuur maar maar vooral een ondersteuning van de tekeningen. Martine Letterie beschrijft in Kinderen met een ster de verhalen van Joodse kinderen die Westerbork en de oorlog overleefden.  Heel knap hoe ze het dagelijks leven in het kamp door de ogen van de kinderen zelf laat zien, en heel dicht bij hun belevingswereld blijft. Letterie is in veel van haar boeken nogal eens uitleggerig maar de Griffeljury heeft goed gezien dat dit boek een uitschieter in haar oeuvre is en dus een terechte Zilveren Griffel. De twee informatieve boeken die zijn bekroond (T.rex Trix in Naturalis van Daan Remmerts de Vries en Baby’tje in mama’s buik van Bette Westera) zijn vlot geschreven maar geen uitschieters.

Nee, het moet al gek lopen wil het niet gaan tussen Anna Woltz, Koos Meinderts en Bibi Dumon Tak. Anna Woltz kreeg vorig jaar deindelijk de felbegeerde prijs voor Gips, maar het zou toch een beetje verbazen als dat nu voor Alaska alweer gebeurt. Een prachtig boek maar net niet zo sterk als sommige van haar andere werk.

Naar het noorden van Koos Meinderts zou in mijn ogen wel een zeer terechte winnaar zijn. Meinderts won met zijn briljante jongerenboek  De zee zien vorig jaar een Boekenleeuw en maakt met dit sterk geschreven oorlogsboek voor jongere kinderen kans op de Nederlandse hoofdprijs. Weinig auteurs kunnen met weinig woorden zoveel zeggen als Meinderts. Ieder woord is raak.

Dat geldt ook zeker voor Siens hemel  van Bibi Dumon Tak. Een kleinood over het overlijden van een huisdier. Een prachtboek dat verrassend genoeg niet eens op de shortlist van de Woutertje Pieterse Prijs stond. Juist door de sublieme samensmelting van beeld en tekst, was het bij voorbaat al de gedoodverfde winnaar van die prijs. De Penseeljury beloonde het boek ook al niet dus misschien moet de Griffeljury het dan maar goedmaken.

Ik kan niet goed kiezen. Ik gok erop dat Dumon Tak de winnaar wordt en dat zou volledig terecht zijn. Maar ik gun een andere schrijver ook heel graag en van harte zijn eerste Gouden Griffel.