close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Bij één ridder is de baard blijven steken in de keel

Bette Westera Held op sokken Prentenboek
Gottmer
Thé Tjong-Khing
Waardering: 8.5

‘Iedereen in het kasteel was even zwaar behaard, alleen die ene ridder niet, die ridder zonder baard’. De een is nog mannelijker dan de ander, al die ridders met hun baarden. Alleen die ene dus niet, bij hem is de baard blijven steken in zijn keel. Natuurlijk kiest de jonkvrouw voor hem.

Held op sokken is een prentenboek met veel klassieke ingrediënten waar kinderen doorgaans van smullen. Ridders, zwaarden, kastelen en draken, een jonkvrouw en een underdog die uitgroeit tot een echte held. Al die zelfverzekerde macho’s leggen het af tegen dat bescheiden ventje op zijn geitenwollen sokken. Hij heeft een troef in handen zonder dat hij het zelf in de gaten heeft.

Bette Westera kan toveren met taal, als ze ze zichzelf niet voorbij loopt wat  in eerder werk wel een gebeurde en waardoor het evenwicht zoek raakte. Maar dat is in Held op sokken niet aan de orde. Vrijwel alles staat op zijn plek. Bondige rijmpjes die uitstekend voorlezen en bol staan van grapjes en ironie. Die baarden doen het leuk net als de omkering waarbij de gezichtsbeharing ineens uit de mode is. ‘De baarden raakten uit. Ze waren zelfs een tijd verboden. Maar geitenwollen sokken bleven eeuwen in de mode’. Kinderen zijn natuurlijk dol op helden maar in dit boek slaan de ridders zichzelf zo enorm op de borst dat de sympathie logischerwijze bij de schlemiel komt te liggen.

Thé Tjong-Kingh steekt in supervorm. Ondanks zijn hoge leeftijd (hij wordt in augustus 80) en enorme productie heeft hij weer een prachtige prestatie afgeleverd. Het tekenplezier straalt er nog altijd vanaf. Het is goed voor te stellen hoe hij met genoegen de draak in de gehaktmolen tekent en de verbouwereerde ridders in de spiegels laat kijken.

 

Titel Boek:

Held op sokken

Auteur:

Bette Westera

Illustrator:

Thé Tjong-Khing

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Video description:

Een wandeling door de prenten van Thé Tjong-Kingh en de versjes van Bette Westera. In een boek over ridders met baarden, en eentje zonder baard die uiteindelijk de hand van de prinses wint.

Tags : humorkoningPoëziePrentenboekridderslapstickSprookjesVoorleesboek