close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Bijna iedereen zal sterven op nieuwjaarsdag 2027

Als Adam mensen aankijkt, ziet hij in hun ogen hun sterfdatum staan. Zijn moeder had dat ook, dat hebben we kunnen lezen in het vorige deel Deadline (recensie hier). In de rij voor het reuzenrad in Londen ziet ze dat alle mensen die er staan, diezelfde dag gaan sterven. Ze ontvlucht de locatie en krijgt de politie achter zich aan wat een spannende maar ook wat eendimensionale roadnovel oplevert.

De Chaos is een op zichzelf staand vervolg waarin haar zoon iets soortgelijks overkomt. Het is inmiddels zo’n twintig jaar later en hij ziet in de ogen van heel veel mensen de datum van 1 januari 2027 of van kort daarna, en dat schiet al aardig op. Meer dan nummers ziet hij trouwens niet, hij weet niks over de toedracht. ‘Het enige wat me duidelijk maken is dat er in januari een heleboel mensen in Londen doodgaan’. Wat moet je met die wetenschap? Adam worstelt er mee en gelukkig gelooft zijn oma, bij wie hij inwoont, hem, al is hun relatie niet bepaald harmonieus.

Dan is er ook nog Sarah, een meisje dat door een incestueuze vader zwanger is gemaakt en van huis wegloopt. Zij ziet ook dingen, althans ze droomt ze. In haar dromen ziet ze een jongen die met een baby in zijn armen een brandende ruimte in rent. Een schrikbeeld dat heel dichtbij komt als ze Adam ontmoet en hij de jongen uit de dromen blijkt, de baby is natuurlijk haar pasgeboren dochter. Sarah wil niets van Adam weten, ze ziet hem als een enorme bedreiging. De paden van de twee zieners kruisen elkaar telkens weer, er is geen ontkomen aan.

Het hele boek werkt toe naar een waanzinnige ontknoping waarin al het onheil dat is voorspeld, ook daadwerkelijk geschiedt maar er gelukkig nog een sprankje hoop overblijft. Net als Deadline is De Chaos een somber en bijna apocalyptisch boek. Helaas is het vooral meer van het zelfde en gebaseerd op een enkel aardig gegeven: het zien van getallen. Tel daarbij de wat houterige dialogen op en er blijft een onderhoudende en spannende thriller over. Maar de serie komt niet in de buurt van een, eveneeens apocalyptische, serie als De Hongerspelen.

 

Titel Boek:

De chaos

Auteur:

Rachel Ward

Illustrator:

Aleid van Eekelen-Benders

Kaft:
Tags : Andere landendooddystopieengelandjeugdboekSpanning en avontuur