close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Boeken waarin homoseksualiteit heel normaal is

Pieter Feller Een cavia en twee moeders Kinderboek
Xanten
Niels de Hoog
Waardering: 7.0

Het zou eens goed uitgezocht moeten worden maar homoseksualiteit is steeds vaker een vrij normaal gegeven in kinder-en jeugdboeken. Niet altijd meer als groot en ingewikkeld thema, maar met personages die verliefd zijn of een relatie hebben. Of het nou met iemand van hetzelfde of het andere geslacht is, is niet de hoofdzaak. Carry Slee kreeg onlangs een belangrijke prijs van het COC omdat ‘dankzij haar boeken generaties kinderen opgroeien met lievelingsboeken waarin het heel gewoon is om lesbienne, homo, bi of transgender te zijn.’

Homoseksueel ouderschap is een wat recenter thema en ook daar verschijnen kinderboeken over, opvallend genoeg vooral over twee moeders. Filola wil een krokodil is een voorbeeld en Pieter Feller schreef op verzoek het leesboek Een cavia en twee moeders over Sep die de zoon van een lesbisch koppel is. Het boek begint met een dilemma over vaderdag, voor wie moet Sep op school een kadootje maken?

Op een niet al te zware manier passeren wat onderwerpen de revue die met lesbisch moederschap te maken hebben, vanuit het perspectief van een kind. Een buurvrouw met vooroordelen, het missen van een vaderfiguur, de rolverdeling in de relatie en de seksuele voorkeur van Sep zelf, enz. Het cadeau voor vaderdag is een soort van rode draad door het verhaal en daar vindt Feller een mooie oplossing voor, waarmee hij subtiel aangeeft dat ieder huisje zo zijn kruisje en sores heeft. Ondanks de wat kneuterige tekeningen van Niels de Hoog en de wat trage vertelstijl met veel korte zinnetje waarin wel erg veel wordt benoemd, is Een cavia en twee moeders een sympathiek boek.

Een ander boek waarin homoseksualiteit een hoofdrol speelt is Koning  & Koning (leeftijd:4+, cijfer: 7) van Linda de Haan en Stern Nijland, dat al in 2000 door Gottmer werd uitgegeven en nu opnieuw in eigen beheer is uitgegeven nadat er een theatervoorstelling van is gemaakt door Studio De Bakkerij. Het boek is inmiddels in 9 talen vertaald en nu hier te bestellen. Een lekker rommelig geillustreerd prentenboekje over een oude koningin die wil dat haar zoon haar opvolgt en een prinses voor hem gaat zoeken. Het schiet niet op, van geen enkele prinses gaat zijn hart sneller kloppen . Totdat Prinses Madelief aan het hof verschijnt en het eindelijk raak is. Dat komt omdat de prinses haar broer (Prins Heerlijk) heeft meegenomen en het is liefde op het eerste gezicht. Zonder poespas en gedoe is er een ‘bijzondere bruiloft’  en leven ze nog lang en gelukkig. Het thema liefde is net even anders uitgewerkt en dat wordt onnadrukkelijk neergezet.

Titel Boek:

Een cavia en twee moeders

Auteur:

Pieter Feller

Illustrator:

Niels de Hoog

Uitgever:

Xanten

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFamiliehomojeugdboekoudersPrentenboekVoorleesboek