close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

Boer Boris belandt in zijn nieuwste boek in Thialf

In het nieuwste deel van de populaire prentenboekenserie over Boer Boris speelt Thialf een belangrijke rol. Schrijver Ted van Lieshout en Philip Hopman bezochten de schaatshal in Heerenveen om een goed beeld te krijgen.

In het alweer achttiende deel van de prentenboekenserie over Boer Boris, belandt het gezelschap met hun dieren in Thialf. Schrijver Ted van Lieshout en tekenaar Philip Hopman ontwikkelden het karakter in 2012 op basis van een van de kinderen van de illustrator die een blauwe overall en rode laarsjes droeg Sindsdien is het populaire karakter, dat samen met zijn broertje en zusje een boerderij bestiert, niet meer weg te denken uit het Nederlandse kinderboekenlandschap. Er zijn ruim 720.000 exemplaren van de Boer Boris boeken verkocht en er is een theatervoorstelling. Wat de makers betreft is het einde van de serie nog lang niet in zicht. Ted van Lieshout vertelt dat ze altijd volop nieuwe ideeën hebben en dat hij zelfs een paar Boer Boris-verhalen op voorraad heeft. Van Lieshout: “Ik heb meerdere opzetjes voor verhalen liggen die nog niet helemaal af zijn. We overleggen samen in wat voor verhaal we zin hebben. Philip wil soms weer tekeningen maken die zich buiten de boerderij afspelen.” In het tiende deel, Boer Boris en de luchtballon, gaat het kleine boertje op reis naar de Zuidpool als er een pinguïn-ei op het erf ligt.

In het meest recente deel Boer Boris en de sneeuwpop gebeurt iets soortgelijks, maar dan de andere kant uit. Als het gaat sneeuwen, maakt Boer Boris, samen met zijn broertje Berend en zusje Sam, een prachtige sneeuwpop die ze Bob noemen en aan wie ze meteen verknocht raken. Dan valt de dooi in en smelt Bob. Van Lieshout laat ‘de sneeuwpop smelt’ rijmen op ‘de dooi valt in met grof geweld’ en ‘elke seconde telt.’ Om Bob te redden, reizen ze met de sneeuwpop aan een hijskraan af naar Thialf, een plek waar het koud is. ‘We moeten nu meteen op reis. In Heerenveen is altijd ijs.’ Op twee grote prenten is te zien hoe de smeltende sneeuwpop tussen de schaatsers op het ijs van Thialf staat. Zoals altijd, zijn de boerderijdieren ook mee en dus hebben het varken en de koe en het kalfje ook schaatsen onder gebonden. Sneeuwpop Bob wordt niet echt warm onthaald door de andere schaatsers omdat hij nogal in de weg staat. Het is wel duidelijk dat Bob niet in Thialf kan blijven. ‘Boer Boris vraagt: ‘Waar moet-ie dan heen? / Waar is het kouder dan in Heerenveen?’/ ‘Nou,’ zegt een schaatser, ‘de écht koude oorden / bevinden zich allemaal in het hoge noorden.’ Boer Boris vat het plan op om per helikopter naar de Noordpool gaan, maar niet met iedereen: ‘Alleen Clara en haar kalf, die blijven achter in Thialf’.

 

Nieuwste boek voert Boer Boris naar Thialf in Heerenveen: 'We waren diep onder de indruk van die imposante hal' - Leeuwarder Courant

Van Lieshout en Hopman gingen voor het boek op werkbezoek naar Heerenveen. Van Lieshout: “Dat doen we wel vaker, om een beetje sfeer te proeven en bovendien komen we er dan ook nog eens uit.” Ze waren van harte welkom in Thialf op een ochtend dat de hal vrijwel leeg was. Er waren alleen een paar wedstrijdschaatsers aan het trainen. Hopman en Van Lieshout waren beiden nog niet eerder in Thialf geweest. “We waren diep onder de indruk van die imposante hal en ook van het ijs. Het was geweldig om er rond te lopen en foto’s te maken die Philip heeft gebruikt voor de tekeningen.”

‘Boer Boris en de sneeuwpop’ van Ted van Lieshout en Philip Hopman, Gottmer, € 14,99

Dit artikel stond op 7 november 2023 in het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant.