close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Boer Boris heeft alles in zich om een klassieker te worden

Ted van Lieshout Boer Boris gaat naar zee Prentenboek
Gottmer
Philip Hopman
Waardering: 8.5

Deel 2 alweer van Boer Boris, vrij snel na de lancering van het eerste boekje en het dreigt een populaire serie te worden. Met liefde uitgegeven boekjes in een handzaam formaat (niet te groot, niet te klein) met zo’n heerlijke zachte kaft waar je limonade over mag morsen. Ted van Lieshout introduceerde een blij en ondernemend boertje, genaamd Boris, die de scepter lijkt te zwaaien op de boerderij. Ouders zijn er niet, in dit deel komen wel een broertje en zusje voor. Ook zij mogen mee naar het strand, net als koe Clara, de kippen, twee varkens en het kleine schaapje. Alles draait om een tripje naar de kust want ‘Boer Boris heeft vakantie. Boer Boris gaat naar zee’. Dat rijmt natuurlijk uitstekend op het woord ‘mee’ en de tweede zin in de eerste verzen gaat dan ook over wat Boris allemaal mee neemt. Vrijwel de hele boerderij moet mee naar zee en dus wordt het een hele optocht. Het paard Knol wordt voor de tractor gespannen en dan gaan ze in een lange stoet naar Zandvoort aan de zee.

Van Lieshout rijmt er kwistig op los en doet dat in een prettig voorleesritme, met de gewenste herhaling die kinderen aanspreekt. Een vrolijk en lichtvoetig verhaal zonder pretenties. Er wordt in zee gezwommen en een zandkasteel gebouwd en dan is het mooi geweest en gaan ze weer naar huis: ‘Het hooi moet van het land en de machines wachten thuis’. De afronding is prachtig en lief. Hopman is in dit soort boeken in topvorm. Hij tekent realistisch, zonder al te veel opsmuk en versterkt de vrolijke stijl van de verzen. Een tekstloze prent waarop de dieren in zee zwemmen en vanonder uit de zee te zien zijn, is het hoogtepunt van het boek.

Boer Boris gaat naar zee is minstens zo vermakelijk als het eerste deel en dat is een goed teken. Van Lieshout en Hopman hebben een potentiële hit te pakken: Boer Boris heeft alles in zich om een klassieker te worden.

Titel Boek:

Boer Boris gaat naar zee

Auteur:

Ted van Lieshout

Illustrator:

Philip Hopman

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : boerderijillustratiesPoëziePrentenboekzee