close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Boersen stelt teleur met bleek avonturenverhaal

Lisa Boersen De stemmenslurper Kinderboek
Gottmer
Lars Deltrap
Waardering: 6.0

Een geheimzinnig rietje zet het leven van Mika en haar gezin op zijn kop. Het arriveert per post, komt uit Zuid-Amerika en er zit een begeleidend briefje van Tante To bij, die als biologe onderzoek doet naar varens in de jungle. Ze schrijft dat het rietje de mogelijkheid biedt om stemmen van mensen op te slurpen. Het machtige wapen mag niet in handen van de verkeerde vallen en ze moeten er vooral niets mee doen, dat kan fatale gevolgen hebben.

Dat is aan dovemansoren gericht: moeder gebruikt het rietje om haar dominante baas het zwijgen op te leggen en Danny, het vriendje van Mika, slurpt de stem van zijn zus op. Beiden krijgen er een zeer merkwaardige stem voor terug die niet meer veranderd kan worden met het rietje. De schrik zit er goed in en er wordt haloverskop een reis naar Zuid-Amerika geboekt om Tante To op te zoeken en het geheim achter het rietje te ontdekken. Tante To blijkt een soort Tanja Nijmeijer in ruste, het rietje heeft een rol gespeeld in de strijd van de rebellen.

Lisa Boersen kreeg lovende recensies voor haar eerste boeken, waaronder  Hotel Tussentijd, en wordt gezien als een belofte. Maar helaas lost ze de verwachtingen met De stemmenslurper op geen enkele manier in. Het rietje als stemmenslurper is een aardige vondst maar dat is niet genoeg om te blijven boeien. Het onbreekt aan de gelaagdheid, rijke fantasie en eigenzinnigheid die haar werk tot nu kenmerkten. Het is een melig en bleek avonturenverhaal en jammer genoeg zit er nauwelijks een wereld achter het stemmenslurpende rietje. Het is er gewoon en dat was het en  daarmee gaat het  verhaal als een nachtkaars uit. Daar kan een pratende hond weinig aan veranderen.

Opvallend is de grote hoeveelheid  overbodige tekeningetjes van Lars Deltrap die mij lichtelijk op de zenuwen werkten. Ze gaan op reis en er staat een tekening van een paar koffers; ze zoeken iets op op internet, en er staat een tekening van een computer. Kinderachtigheid troef, alsof kinderen niet weten hoe dat er uit ziet. Illustraties moeten wat toevoegen en laat ze anders vooral achterwege. Gelukkig redden een paar echt grote prenten over 2 pagina’s de boel, meer was niet nodig geweest.

 

Titel Boek:

De stemmenslurper

Auteur:

Lisa Boersen

Illustrator:

Lars Deltrap

Uitgever:

Gottmer

Kaft:
Tags : Andere landenFantasiejeugdboek