close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een Peruaanse spitfire van papier

Oliver Jeffers De grote bomenrover Prentenboek
Hoogland & Van Klaveren
Berd Ruttenberg
Waardering: 8.0

Oliver Jeffers had veel het succes met de stakende krijtjes  en na een doorbraak wordt niet zelden ouder werk opnieuw uitgegeven. Uitgeverij Hoogland & Van Klaveren brengt het bijna tien jaar oude prentenboek De grote bomenrover voor het eerst in een Nederlandse vertaling uit.

Een aanstekelijk en spannend sprookje volgens het aloude principe dat de lezer meer weet dan de personages in het verhaal. Kinderen hebben allang door dat het de beer is die takken van de bomen steelt, terwijl de bewoners van het bos nog bakkeleien over de schuldvraag en naar elkaar wijzen. Niemand heeft het gedaan en dus wordt er een onderzoek gestart waarin de taken keurig worden verdeeld. Varken is de aanklager, hert de rechter en bever de rechercheur. De intensieve speurtocht leidt natuurlijk naar de dader, waarop een heuse rechtszaak volgt.

Beer bekent meteen, toont berouw en legt uit hoe hij tot zijn daad is gekomen. Hij had het hout nodig om er papieren vliegtuigjes van te maken voor een wedstrijd die hij graag wilde winnen. Hij krijgt een gepaste straf en er lijkt sprake van vergiffenis en verzoening. De twist aan het einde is in die zin wat verwarrend.

Oliver Jeffers gebruikt het hele spectrum dat een goed prentenboek tot een feest maakt. Dat begint al bij de schutbladen met een hilarische cursus vliegtuigjes vouwen voor gevorderden (een Peruaanse tweevleugelige Spitfire – werp je met je linkerarm). Er zit humor, spanning en emotie in het verhaal. De slapstick blijft in toom waardoor identificatie mogelijk is, omdat de realiteit niet helemaal verdwijnt. (Er woont trouwens ook een jongetje in het bos). Jeffers kan geweldig grappig tekenen en durft te variëren, in formaat en kleur. Veel grappen zitten in bijzaken zoals de herkenning van de verdachten bij de politie, waarbij beer naast een kleiner beertje staat met een bordje ‘ik niet’.

De overeenkomsten met dit vorig jaar verschenen boek  (het boek van Jeffers is al tien jaar oud) zijn trouwens opmerkelijk groot, zowel in uitvoering als verhaal, je zou er bijna iets van gaan denken. Laten we het maar op ‘geïnspireerd door’ houden.

Tags : beerDieren en natuurPrentenboekSpanning en avontuurSprookjesVoorleesboek