close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Een grijs beest achter het wapperende laken

Ted van Lieshout Boer Boris en de Olifant Prentenboek
Gottmer
Philip Hopman
Waardering: 8.0

Boer Boris is tien geworden. Niet echt, want hij wordt niet ouder maar het tiende deeltje van de serie is er. In korte tijd is het kordate ventje in blauwe overall en rode laarsjes een vaste waarde geworden in het Nederlands kinderboekenlandschap. Het begon in oktober 2012 met het aftelboek Boer Boris  en dat kon direct op enthousiasme rekenen. Een kwaliteitsboek voor peuters waarin de versjes kloppen en niet beheerst worden door rijmelarij en de prenten gewoon goed zijn. Ik schreef over het eerste deel: ‘Het lijkt misschien eenvoudig, zo’n boek voor kleuters, maar dat is vermoedelijk bedrog. Juist op dit niveau moet het allemaal kloppen als een bus om het voor kleuters begrijpelijk te houden.

De serie werd definitief op de kaart gezet met Boer Boris gaat naar zee dat prentenboek van het jaar  werd, wat de bekendheid van het zelfstandige boertje uiteraard zeer ten goede kwam. Belangrijker is dat het een geweldig goed deeltje was, net als nummer drie: Boer Boris in de sneeuw. Het hoge niveau werd vastgehouden. De originaliteit van de verhalen blijft sterk, de teksten zijn telkens goed, de ene keer beter dan de ander, maar nooit slecht. En de tekeningen blijven grappig, eigenzinnig en herkenbaar.

Na deel 4 Boer Boris wil geen feest ben ik gestopt met het bespreken, want je blijft bezig met zo’n serie waarvan de delen in rap tempo achter elkaar bleven verschijnen. Boer Boris is een merk geworden, er verschijnen meerdere soorten boekjes en als je niet oppast loop je het duo VanLieshout/Hopman tegen het lijf, gehuld in overall en met rode laarzen aan.

In deel 10 staat er plots een olifant in de wei en de eerste prent is tekenend voor het niveau van deze serie. Achter de wapperende lakens aan de waslijn is het grote grijze beest zichtbaar, meteen een tekening om in te lijsten. Wederom een heerlijk verhaaltje waarin Boer Boris met zijn broertje en zusje flexibel omgaan met de nieuwe situatie. Van Lieshout gebruikt altijd eenvoudige woorden maar weet de rijm verrassend speels te maken: ‘ We waren een ogenblik op het toilet, hebben heel eventjes niet opgelet.’

De huidige generatie peuters en kleuters mag zich in de handjes knijpen dat ze opgroeit in de tijd van Boer Boris.

Tags : boerderijDieren en natuurolifantPoëziePrentenboekrijmVoorleesboek