close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
1+

Zonder bril is alles anders

Leo Timmers De bril van Beer Prentenboek
Querido
Waardering: Volgens beproefd Leo Timmers-recept

Het is een van de zekerheden in het leven: op gezette tijden verschijnt er een nieuw prentenboek van de Vlaamse illustrator Leo Timmers. Ook fijn: ze zijn zonder uitzondering van hoge kwaliteit, al spreekt de ene natuurlijk meer aan de andere. Dit decennium glorieerde hij al met Het eiland van Olifant en Monstermeer en eerlijk is eerlijk: De bril van Beer kan daar niet helemaal aan tippen.

Maar dat maakt het niet dat het tegenvalt. Het is een geestig voorleesverhaal vol naïeve verwondering en lichte sulligheid, het kenmerk van zijn meeste boeken. In Monstermeer zagen de eenden het monster niet, in dit boek heeft beer niet door dat de bril die hij zoekt de hele tijd al op zijn hoofd zit. Beer komt de wonderlijkste zaken tegen. Een struik ziet hij aan voor een krokodil en een grote kei voor een olifant. Als zijn vriend Giraf, waarvan hij eerst denkt dat het een slang is, hem zijn bril teruggeeft, neemt Beer hem mee langs al die bijzondere dingen die hij zag. Maar die blijken er dus niet meer te zijn. Beer begrijpt er niets van, is zijn bril misschien stuk?

Peuters en kleuters hebben bij het voorlezen een voorsprong op Beer en dat geeft meteen vreugde. Hoe kan Beer zich nou vergissen? De bril van Beer zit volgens beproefd Leo Timmers recept in elkaar, met heldere prenten en de priemende oogjes. Meer van hetzelfde misschien, maar waarom zou dat een probleem zijn. Zeker als er zo’n leuk rood brilletje bijzit, waarmee jezelf de wonderlijke wereld kan bekijken.

Tags : beerDieren en natuurFantasiehumorillustratieskijkboekolifantPrentenboekVoorleesboek