close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Briefgeheim doet vooral uitkijken naar Katoren

Jan Terlouw is dit jaar veertig jaar schrijver. Zijn eerste jeugdboek Pjotr verscheen in 1970 waarna een reeks van boeken volgde, waarvan er twee met de Gouden Griffel werden bekroond (Koning van Katoren en Oorlogswinter). Zijn jubileum wordt gevierd met een heruitgave van vier titels  Naast beide bekroonde boeken zijn dat Oosterschelde windkracht 10 en De kloof. Ook is er een filmeditie verschenen van Briefgeheim waarvan de rolprent nu in de bioscopen is te zien.

Als kind vond ik Briefgeheim ongetwijfeld razendspannend al kan ik me dat niet meer precies herinneren. Bij herlezing valt het niet mee maar dat geeft niet zoveel bij zo’n klassieker. Het is een van de mindere boeken van Terlouw en het is een raadsel waarom juist van dit boek een film moest worden gemaakt. De thriller over drie kinderen die een spionagezaak op het spoor zijn, waarbij een vader betrokken lijkt te zijn, is nogal doorsnee. De travestieplot werkt een beetje op de lachspieren en de rol van de brief is eigenlijk nogal marginaal. Een zinsnede die erom vraagt geciteerd te worden: ‘ Waarschijnlijk doet er een peuter van vier open die aanminnig zegt…’  (uit de mond van een 12-jarige). Prachtig woord, aanminnig, maar ook in die tijd geen woord dat een kind zou gebruiken.

De film Briefgeheim is maar losjes gebaseerd op het boek. Niet onlogisch want het boek is behoorlijk gedateerd en de verhaallijn te mager voor een film van meer dan een uur. Het is een mooi gedraaide en goed geacteerde film maar het scenario is minder geslaagd. De poging om de spanningsboog op te voeren, is gekunsteld en en de plot doet denken aan de Kameleon-films en dat is geen compliment. Kinderen storen zich misschien wat minder aan de gaten in het verhaal maar dat mag geen reden zijn voor onzorgvuldigheid. Misschien heeft het ermee te maken dat de  regisseur (tevens verantwoordelijk voor het scenario) vlak voor de opnames wegens ziekte moest afhaken. Briefgeheim is best een aardig uitje voor de herfstvakantie maar je kan ook wachten tot 5 februari volgend jaar als de film op tv wordt uitgezonden.

Aan de verfilming van Briefgeheim had de wereld niet veel gemist maar het maakt wel extra nieuwsgierig naar de rolprent van de Koning van Katoren. De regie is in handen van Paula van der Oest en Martijn Lakemeijer (die ook de hoofdrol in Oorlogswinter speelde) speelt de rol van Stach. Eigenlijk merkwaardig dat dit fantasievolle boek nooit eerder is verfilmd. Koning van Katoren is misschien wel het beste boek van Terlouw en lijkt geknipt voor een sprookjesachtige film met inhoud waar zowel schrijver als regisseur zich op uit kunnen leven.  Nog wel even geduld want de film is pas in het najaar van 2012 in de bioscoop te zien.

Titel Boek:

Briefgeheim

Auteur:

Jan Terlouw

Kaft:
Tags : jeugdboekklassiekerSpanning en avontuurthrillerverfilmd