close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Broeierige kostschoolthriller vol gedichten en geheimen

Het barst van de kostschooldrama’s in de jeugdliteratuur, en meestal kennen ze thriller-achtige elementen. Een gesloten gemeenschap van jonge mensen met eigen regels leent zich bij uitstek voor broeierige suspense.  Dat geldt ook voor Het genootschap van de nacht, het debuut van C. J. Daugherty. Hoofdpersoon Allie wordt na nieuwe misstappen op haar oude school, door haar ouders naar de geheimzinnige Cimmeria Academy gestuurd. Het lijkt een school voor probleemjongeren maar het blijkt een eliteschool waar veel kinderen uit de hogere kringen volgens familietraditie naar toe gaan. Allie weet dan nog niet dat haar familie ook een geschiedenis op die plek heeft, en voelt zich er niet op haar plaats. Als vreemde eend heeft ze verrassend snel aansluiting en vooral belangstelling van de knapste jongens van de klas.

Zoals vaak in kostschoolboeken is er geen contact met de buitenwereld mogelijk want mobieltjes en internet zijn verboden. De schrijver die het aandurft om de moderne technieken er wel in te betrekken, verdient een pluim, het zou een stuk geloofwaardiger zijn. De leerlingen van de Cimmeria Academy kunnen dus niet met derden communiceren over de geheimzinnige gebeurtenissen op hun school. Er wordt een meisje vermoord, er breken branden uit en er is een zwijgzaam verbond over een groep elite-leerlingen die zich ‘Het genootschap van de nacht’ noemen maar waarover de lezer aan het eind nog nauwelijks iets weet. Af en toe dringt zich heel licht de vergelijking op met Dead Poets Society, de broeierige sfeer vol gedichten en geheimen, maar het haalt bij lange na dat niveau niet.

Het genootschap van de nacht is wel knap geschreven en een lekkere dikke page-turner voor in de vakantie. Maar ook een boek met een belofte die in dit deel nog niet wordt waargemaakt. De geheimzinnigheid rond het genootschap wordt onvoldoende opgehelderd en hopelijk lezen we nog hoe het zit met Allie en haar familie; vooral met haar weggelopen broer, een actie die een groot trauma voor het gezin opleverde. het Na 400 pagina’s is de boodschap vooral: lees de volgende delen en dan wordt het allemaal duidelijk.

 

 

Titel Boek:

Het genootschap van de nacht

Auteur:

C. J. Daugherty

Vertaler:

Annemarie Dragt

Kaft:
Tags : jeugdboekmoordSchoolSpanning en avontuurthriller