close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Cadeautje aan en van de Lemniscaat-illustratoren

diversen Zo mooi anders Prentenboek
Lemniscaat
Diversen
Waardering: 7.5

Wat zou de gemene deler zijn van een boek waarin gedichten staan van Rutger Kopland, Willem Wilmink, Remco Campert, Vasalis, Joke van Leeuwen, K. Schippers, Bart Moeyaert, Hans Andreus, Annie M. G. Schmidt, C. Buddingh’ en nog enkele anderen? In dit geval is het dat ze zijn uitgekozen door illustratoren die aan uitgeverij Lemniscaat zijn verbonden. De uitgever gaf dit album min of meer cadeau aan de kunstenaars. Ze mochten bij een favoriet gedicht een prent maken die groot en mooi is afgedrukt in dit gedichtenprentenboek.

De titel Zo mooi anders is ontleend aan het gedicht van Hans Andreus en refereert aan de mogelijkheid die de illustratoren hebben om zichzelf van een andere kant te laten zien. Sommigen doen dat met overtuiging en we zien een heel andere kant van ze dan we gewend zijn. Irene Goede maakte een sober schilderij in grijs van een winters landschap en Sanne te Loo tekende een atelier met een model, in rode tinten op een manier die toch net even anders is. Het echtpaar Ingrid en Dieter Schubert werkte voor de gelegenheid een keer los van elkaar waarbij vooral de illustratie van de eerste opvalt. Marije en Ronald Tolman werken wel samen, in een prachtig schilderij bij een Zuidafrikaans gedicht over storm. Naast twee Zuidafrikaanse versen en een gedicht van W.B. Yeats gaat het om Nederlandse dichters; Willem Wilmink is de enige die twee keer aan bod komt.

Nog andere opvallende dingen? Lastig om een trend aan te geven, een voorwoord of begeleidende tekst (bijvoorbeeld van de uitgever) was een aardige toevoeging geweest. Over de keuzes, de trends door de jaren heen, de manier waarop er met illustratoren wordt omgegaan etcetera. Nu is het vooral een prachtig koffietafelboek met veel variatie, maar met weinig context. Een paar abstracte prenten, de meesten zijn figuratief en illustratief. Zo mooi anders laat een veelheid van stijlen en technieken zien en het is zichtbaar dat de illustratoren er lol in hadden: het plezier spat van de prenten. Het cadeau aan de illustratoren is een cadeau voor het publiek geworden, van alle leeftijden.

Voor de volledigheid, de illustratoren die meewerken zijn, in volgorde van opkomst: Doesjka Bramlage, Marijke ten Cate, Linde Fa, Annette Fienieg, Paula Gerritsen, Irene Goede, Piet Grobler, Annemarie van Haeringen, Alice Hoogstad, Mies van Hout, Sandra Klaassen, Martijn van der Linden, Sanne te Loo, Sylvia van Ommen, Georgien Overweter,  Peter Paul Rauwerda, Dieter Schubert, Ingrid Schubert, Marije en Ronald Tolman en Dorine de Vos.

Tags : illustratiesOver JeugdliteratuurPoëziePrentenboek