close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Chris Colfer husselt de sprookjes door elkaar

Chris Colfer Toverland. De wensspreuk Kinderboek
Moon
Jasper Mutsaers
Brandon Damon
Waardering: 7.0

Dit boek verkocht als een tierelier in de Verenigde Staten. Niet zo gek als je weet dat de auteur Chris Colfer is, één van de acteurs uit de populaire musicalserie Glee. Of alleen zijn naam garant stond voor het succes van dit boek, is lastig te achterhalen, het is in ieder geval een minder slecht kinderboek dan we van dit soort sterren (Madonna bv.) gewend zijn.

Toverland is een potpourri van sprookjes die door elkaar gehusseld en vervormd zijn. Dat gebeurt vaker en heel origineel is het dan ook niet maar Colfer weet er een aardige  draai aan te geven. Een broer en een zus hebben het niet gemakkelijk. Ze zijn verhuisd nadat hun vader is overleden, moeder draait dubbele diensten om het hoofd boven water te houden en hun eigenzinnige oma komt niet al te vaak langs omdat ze enigzins geheimzinnige reizen onderneemt. Oma laat het boek Toverland achter, een familieboek waarin leven blijkt te zitten. De kinderen verdwijnen erin en komen in een land terecht vol trollen, prinsessen en andere sprookjesfiguren, waaruit ze alleen kunnen vertrekken als ze een aantal voorwerpen verzamelen. Tijdens hun zoektocht door het enorme koninkrijk ontmoeten ze een aantal klassieke sprookjeshelden zoals Roodkapje, Sneeuwitje, Doornroosje, de heks uit Hans en Grietje en de boze stiefmoeder.

Het boeiendst aan Toverland is de vermenging van al die sprookjes en de ontwikkeling die de figuren hebben doorgemaakt. Roodkapje is een jaloers kreng en de stiefmoeder heeft redenen om zo boosaardig te zijn. Jammer genoeg is Toverland veel te dik en ebt de spanning geleidelijk weg. Een hoger tempo en minder herhalingen hadden geen kwaad gekund. De jongen en het meisje komen er uiteindelijk achter dat ze niet toevallig in dit sprookjesland zijn beland. Dat is niet heel verrassend maar geeft nog wel een extra dimensie.

Met een beetje goede wil heeft Toverland wel iets weg van Glee. Ook daar ontsnappen jongeren aan hun saaie of niet heel gelukkige leven, door in een soort van sprookje (musicalliedjes zingen) verzeild te raken.

 

 

Titel Boek:

Toverland. De wensspreuk

Auteur:

Chris Colfer

Illustrator:

Brandon Dorman

Vertaler:

Jasper Mutsaers

Uitgever:

Moon

Kaft:
Tags : jeugdboekKinderboekSprookjesVoorleesboek