close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

Compromisloze en onvoorwaardelijke dierenliefde

Jef Aerts Paard met laarzen Kinderboek
Querido
Judith Vanistendael
Waardering: 7.5

Een paard dat op laarzen door de woonkamer banjert. Vanaf de start van Paard met laarzen is duidelijk dat hier iets bijzonders aan de hand is. Fieke heeft een oud circuspaard mee naar huis genomen nadat Olga, bij het wie paarde woonde, is overleden. Fieke is bang dat het paard in verkeerde handen valt en ze heeft Olga beloofd dat ze voor Lasse zal zorgen. Fieke neemt die taak meer dan serieus, haar compromisloze inzet is imposant en levert haar de nodige problemen op. Er is een kaper op de kust: Gertjan, de clown die ooit met het paard werkte tot er iets ergs gebeurde met een brand waardoor Lasse met zijn verbrande hoeven nu op laarzen moet lopen. Fieke ziet Gertjan als de kwade genius maar gaandeweg het verhaal blijkt het natuurlijk genuanceerder te liggen en wordt duidelijk wat zich in het verleden tussen Olga en Gertjan heeft afgespeeld.

Paard met laarzen is een verhaal over onvoorwaardelijke dierenliefde. Jef Aerts beschrijft de genegenheid tussen het meisje en het paard op invoelende wijze. De manier waarop ze elkaar aanvoelen en begrijpen overtuigt vanaf het begin. De clown droomt van een hernieuwd samenzijn met zijn paard, welilcht kunnen ze weer optreden. Fieke is ervan overtuigd dat Lasse ver uit de buurt van die opdringerige clown moet blijven. Wat is het beste voor het paard en wie besluit dat? Springt er iedereen over de eigen schaduw? Het boek gaat daarmee ook over de waarde van beloftes, het overwinnen van teleurstelling en het sluiten van compromissen.

Het is een fijn verhaal met een paar poëtische beelden (vlinders in de rimpels op het gezicht) en sterke taalvondsten. Stilistisch behoort Aerts tot de betere kinderboekenschrijvers in het Nederlands taalgebied, en dat is knap met een relatief klein oeuvre. De dromerige ondertoon begint een handelsmerk van Aerts te worden maar een bezwaar tegen Paard met laarzen is dat het teveel volgens vaste patronen is opgebouwd. De verhaallijn verloopt in een aantal stappen die zijn uit te tekenen. De onvermijdelijke onbekende jongen die in dit soort boeken opduikt (soms is het een meisje) en samen met Fieke het avontuur aan gaat. Hij heeft te maken met tobbende ouders, net als Fieke, die er niet geheel in slagen hun eigen leven op orde te krijgen. Zwalkende volwassenen, ook al zo’n patroon. Het einde is sentimenteel en verrast niet.

Aerts is een begaafd auteur en schreef zeker geen slecht boek maar hij heeft de lat zelf hoog gelegd. Dit is pas zijn derde roman na Het kleine paradijs en Vissen smelten niet, en het bekroonde prentenboek Groter dan een droom. Zijn werk heeft sterke sfeerbeschrijvingen en uitmutende stilistische kwaliteiten maar in de opbouw en uitwerking van de verhalen is Aerts nog zoekende. Dat komt wel goed, al is dit boek misschien dan zijn minst geslaagde tot nu toe.

Het aanbod aan paardenboeken voor meisjes is enorm, vaak zijn het zoete standaardverhaaltjes over de manege. Paard met laarzen een kans voor de paardenliefhebbers om een wat meer literaire uitdaging aan te gaan.

Titel Boek:

Paard met laarzen

Auteur:

Jef Aerts

Illustrator:

Judith Vanistendael

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : circusDieren en natuurjeugdboekpaardPrentenboek