close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Coolman wordt nogal flauw

Het eerste deel van Coolman en ik (recensie hier) was een verrassing. Een boek waarin tekst en strip op een originele manier combineert en dat ook nog ergens over gaat. Coolman is namelijk de imaginaire vriend van Kai, die hem voortdurend ongevraagd van adviezen voorziet. Het knappe aan het boek was dat dat stemmetje in het hoofd, wat veel mensen zullen herkennen, in een geloofwaardige personage werd getransformeerd.

In deel 1 werd het verhaal op den duur een beetje flauw. In dit vervolg is het vanaf het begin meligheid troef. Kai gaat voor Engelse les naar Londen en komt bij een vervelend gastgezin terecht terwijl het meisje waar hij verliefd op is, geplaatst wordt op een kasteel bij een jonge baron die alles meeheeft en een grote bedreiging lijkt te vormen. Kai gaat de strijd aan met zijn concurrent, maar wordt al snel verdacht van de diefstal van een waardevolle hoed uit het kasteel.

De diepere laag van het eerste deel ontbreekt hier eigenlijk totaal. Coolman is nu vooral een koddig stripfiguur. De grappen zijn nog steeds sterk en origineel en de combinatie van tekst en beeld zal kinderen zeker aanspreken. Een aardig leesboek dus, maar zonder meerwaarde.

Titel Boek:

Coolman en ik. Yes

Auteur:

Rüdiger Bertram

Illustrator:

Heribert Schulmeyer

Vertaler:

Merel de Vink

Kaft:
Tags : Andere landenhumorjeugdboekKinderboekslapstick