close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

Crossmediaal lezen is nog even wennen

Over het eerste deel van Skeleton Creek schreef ik dat ik het lastig vond om lezen te combineren met filmpjes kijken maar dat dit ontwikkelingen zijn waar we niet omheen kunnen. Komende zaterdag staat de Middag van het Kinderboek bijvoorbeeld volledig in het teken van de mogelijkheden en kansen van het e-book. Het electronische boek kan als voordeel hebben dat tekst en beeld op een andere manier met elkaar te combineren zijn en dat via het internet doorgeklikt kan worden. Als behoudende boekenliefhebber kan je maar beter beseffen dat die ontwikkeling onontkoombaar is. Ik hoop dat de verschillende manieren van lezen en uitgeven naast elkaar kunnen blijven bestaan en dat de opkomst van het één niet automatisch de ondergang van het ander betekent.

In Skeleton Creek wordt het papieren boekverhaal gecombineerd met filmpjes op internet. Middels een wachtwoord kan de lezer om de zoveel bladzijden op internet inloggen en kijken hoe het verhaal verder gaat. De filmpjes zijn knap in het verhaal verweven en zijn goed en spannend gemaakt. Het nadeel van deze constructie is dat je internet bij de hand moet hebben en dat de site wel in de lucht moet zijn, wat niet altijd het geval was toen ik wilde inloggen. Ik ben er nog niet helemaal uit of ik de filmpjes een toevoeging vind of vooral een hinderlijke onderbreking.

Deel 1 had een geweldige cliffhanger maar die spanning wordt niet voorgezet in De Crossbones. Het avontuur loopt met een sisser af en is uiteindelijk niet meer dan een wat slappe en trage ‘whodunnit’.

Skeleton Creek stelt als boek niet zoveel voor en dit tweede deel had best gecombineerd kunnen worden met het eerste. Het boek is vooral interessant vanwege de combinatie van papier en internet en als zodanig ongetwijfeld een voorbode van veel innovatieve verrassingen.

Titel Boek:

De Crossbones – Skeleton Creek II

Auteur:

Patrick Carman

Vertaler:

Michele Bernard

Kaft:
Tags : jeugdboekSpanning en avontuurverfilmd