close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De bedrading in mijn hoofd is anders

Milo heeft een iq van 130+ en het syndroom van Asperger. Daarvan maakt hij de lezers van Olifanten in mijn kop al in de eerste hoofdstukken deelgenoot. ‘Ik wilde werken, maar toen werd het druk in de klas en kreeg ik olifanten in mijn kop’.

De Asperger uit zich vooral in snelle boosheid en zijn hoge iq in het verzinnen van ingenieuze buitenaardse werelden, samen met zijn vriendje Mustafa. Milo heeft het soms moeilijk in de klas waar een paar pestkoppen hem het leven zuur maken. Iedereen in zijn omgeving is op de hoogte van zijn ‘kwaal’, wat veiligheid biedt maar hem ook kwetsbaar maakt. Hij is een makkelijk doelwit voor bijvoorbeeld de grootste pestkop Sjoerd.

Robin Raven gebruikt een paar mooie beelden en beschrijft vooral de sociale omgang van Milo met anderen. Zijn ouders kunnen goed met Milo’s nukken omgaan en accepteren hem zoals hij is. ‘Ik begrijp dat je ergens boos over bent maar ik zou het heel vervelend vinden als er nog meer stukgaat’. Hij raakt bevriend met stagiair Johan die niet geschikt blijkt voor het onderwijs maar wel het talent heeft om met Milo om te gaan.

Het ligt er allemaal net iets te dik bovenop. Het begrip van zijn ouders, de tegenstelling met Johan, die nergens voor wil deugen, pestkop Sjoerd die het thuis weer moeilijk heeft, en het zelfinzicht van Milo. ‘Asperger betekent dat mijn bedrading anders is dan bij andere mensen. Ik denk anders dan iedereen en als ik kwaad word of in paniek raak, krijg ik olifanten in mijn kop.’

Raven wil wel heel goed uitleggen wat Asperger is en hoe er mee omgegaan kan worden. Er zit niet voor niks een lesbrief bij het boek en dat maakt het tot een soort van educatief project. Dat het net iets meer is dan dat, komt doordat Raven te goed kan schrijven. Grappig en origineel en bij vlagen ontroerend. Ondanks de clichés is Olifanten in mijn kop een aardig en sympathiek boek. Dat kan een dodelijke kwalificatie zijn maar dat is in dit geval niet helemaal zo bedoeld.

Titel Boek:

Olifanten in mijn kop

Auteur:

Robin Raven

Kaft:
Tags : andersautismejeugdboekSchool