close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De brief die je leven kan veranderen

Het moment dat er een brief op de deurmat ligt die aan jou is gericht, en je weet nog niet van wie die is. De brief die je leven zou kunnen veranderen. Dat moment waarop nog alles mogelijk is, grijpt Mathilde Stein aan voor het prentenboek Beste Bregje Boentjes.

Over Bregje zelf komen we niet veel te weten. Ze lijkt een strenge moeder te hebben en een niet al te vrolijk leven te leiden. Genoeg redenen voor grote en meeslepende dagdromen over de inhoud van de brief. Misschien is het een uitnodiging om in een film te spelen. Of is de koningin er achter gekomen dat na de bevalling in het ziekenhuis er babies verwisseld zijn en dat Bregje haar dochter is. Het kunnen ook buitenaardse wezens zijn die haar op het spoor zijn of, en dat is waarschijnlijk niet toevallig de laatste mogelijkheid in het boek, toch die anonieme aanbidder die eindelijk durft.  Ach kon ik maar zeggen wat ik voor je voel…’.

Alle mogelijke brieven zijn uitgeschreven in een bijpassende opmaak en stijl. De brief van de spionnen is bijvoorbeeld bij elkaar geknipt en geplakt. ‘Je weet waar je ons kunt vinden. We verwachten je om twaalf honderd uur precies, met de geheime code. Deze brief zal zichzelf vernietigen’.

Chuck Groenink is een aanstormend talent, hij kreeg een paar jaar geleden de Fiep Westendorp Stimuleringsprijs voor jonge illustratoren. Zijn stijl is nog wat onvast en bij elkaar gesprokkeld maar zijn talent is onmiskenbaar. Dit is een perfect boek voor een illustrator om zich uit te leven op allerlei situaties. Van marsmannetjes, via het circus tot de jungle in Peru. Een sterk element is dat Groenink beelden uit brieven laat terugkeren, zoals de aankondigingen van de film en het circus waarin Bregje een rol speelt.

Mathilde Stein viel eerder op met De kindereter en Bang mannetje dat de Kinderboekwinkelprijs 2006 kreeg. Met de ongelezen brief op de deurmat heeft ze een sterk gegeven dat goed is uitgewerkt al had de inleiding en het slot van het boek meer aandacht kunnen krijgen. Bregje Boentjes krijgt wat weinig profiel. Je gunt het haar wel maar weet niet precies waarom. Het is nu vooral een verzameling aardige brieven die veel groter (of kleiner) had gekund, waarbij de boodschap lijkt dat je door te dromen je eigen geluk kan vergroten. Dat verklaart de prent op de cover waarop Bregje dromerig uit haar slaapkamerraam naar de maan staart.

Titel Boek:

Beste Bregje Boentjes

Auteur:

Mathilde Stein

Illustrator:

Chuck Groenink

Kaft:
Tags : moederPrentenboekSpanning en avontuur