close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De dieren eisen hun plek op

Piers Torday De dieren van het duister Aimée Warmerdam
Waardering: 6.5

De dieren van het duister is het vervolg op De laatste wilde dieren waarvan ik de recensie eindigde met enige zorg over een volgend deel. Grotendeels terecht blijkt want de kwaliteit van het eerste boek wordt zeker niet geëvenaard, en dan staat er ook nog een derde deel op de rol.

Het verhaal van de 12-jarige Kester, die als gave heeft dat hij met dieren kan communiceren, leek mooi afgerond in een meer dat uitstekend fantasyboek van Piers Torday. Kester had een groep dieren gered uit de handen van een foute kapitein en zijn onderdanen en was terug bij zijn vader in het laboratorium. Een soort van eind goed en helemaal prima maar het was blijkbaar niet genoeg. In het vervolg blijken er nog veel meer dieren te zijn, die zich in een stad onder de grond schuilhouden. Ze bereiden een aanval voor op hun grootste vijand: de mens, en zijn niet onder de indruk van die jongen met zijn gave.

Het verhaal laat volgens de auteur zien wat er zou kunnen gebeuren als een groep dieren zou besluiten om hun plek op te eisen waarmee hij een soort statement tegen overbevolking wil maken. Dat komt niet helemaal uit de verf want uiteindelijk is het toch weer de mens (lees: Kester) die ingrijpt en een heldenrol vervult. Het uitgangspunt van de jongen die kan praten met dieren, wat goed en consequent was uitgewerkt, heeft in dit deel minder impact. Het is een bij vlagen spannend avontuur maar vooral ook nogal langdradig en veel minder pakkend en authentiek dan het eerste deel.

Series lijken weer een beetje op hun reotur, nadat ze in de hoogtijdagen van Harry Potter en De Hongerspelen onontkoombaar waren, en een boek geen boek was als er niet een volgend deel kon worden aangekondigd. Maar de kwaliteit van een serie op peil houden is maar weinig auteurs gegeven. Heel vaak wordt het een variatie op een thema en dat is bij deze met uitsterven bedreigde dieren ook het geval.

 

Tags : Dieren en natuurFantasiejeugdboekouders