close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De eenhoorn baalt ervan dat hij niet bestaat

Imme Dros Tijs en de eenhoorn Prentenboek
Querido
Harrie Geelen
Waardering: 8.0

Om de paar jaar verschijnt er een prentenboek van het echtpaar Dros/Geelen. Imme Dros (inmiddels alweer 78) werkte het afgelopen decennium vooral aan de hervertelling van mythologische verhalen maar gelukkig blijft ze prentenboeken maken, samen met haar man Harrie Geelen (76). Na Het boeboek (2010) en Zoveel als de wereld hou ik van jou (2012 is er nu Tijs en de eenhoorn. In de lijn van haar mythologische interesse vertelt Dros waarin een fabeldier een belangrijke rol speelt.

De fantastische beginzin luidt: ‘De eenhoorn bestond niet en dat vond hij niet leuk’. Hij hoort nergens bij en dat kan hij niet aanvaarden, dus gaat hij op zoek. Op de tweede prent zien we een kindertekening van een huis met een eenhoorn en de beginzin van de tekst eronder: ‘Op de dag dat de eenhoorn op zoek ging liep Tijs weg’. De broers van Tijs zijn al snel gewend na de verhuizing maar hij kan zijn draai niet vinden en besluit op pad te gaan naar het oude huis. Bovenop de kerktoren ontmoet hij de eenhoorn die uiterst verbaasd is dat Tijs niet verbaasd is hem daar te zien. Tijs vertelt de eenhoorn dat hij hem al heeft getekend en zelfs voor zijn verjaardag gevraagd. Het dolblije dier zegt bij Tijs te willen horen, een makkelijke match, en samen gaan ze op zoek naar het ouwe huis van Tijs aan de zee. Die tocht verloopt niet geheel voorspoedig maar biedt wel ruimte voor verwerking en introspectie. Tijs wil naar huis en dat blijkt het nieuwe huis in het bos te zijn met een eigen kamer waarin ook plaats is voor de eenhoorn.

Dros vertelt een parabel over de kracht van fantasie en vooral de mogelijkheden die het biedt om een vervelende ervaring een plaatsje te geven. Op een rake manier speelt ze met de verbeelding, rond de eenhoorn, of hij wel of niet bestaat doet er niet toe. De tekeningen vullen dat aan, de eenhoorn is steeds op een manier afgebeeld alsof Tijs hem zelf getekend zou kunnen hebben. De vierkante prenten van Geelen zijn weer prachtig. De openingsprent van de eenhoorn zou je zo willen inlijsten. Zijn naïeve, bijna kinderlijke, stijl sluit perfect aan bij de thematische verbeeldingskracht van het verhaal.

Een prachtig boek waarmee Dros en Geelen laten zien dat ze nog immer bij de betere prentenboekmakers van ons land horen.

Titel Boek:

Tijs en de eenhoorn

Auteur:

Imme Dros

Illustrator:

Harrie Geelen

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasiePoëziePrentenboekVoorleesboek