close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
12+

De enorme dilemma’s van Anna

Sarah Ockler Onze zomer
Waardering: 8.0

Anna, haar beste vriendin Frankie en Matt, de oudere broer van Frankie. Het is een drie-eenheid waar weinig tussen te krijgen is. Zo lijkt het althans. Maar dat is buiten de liefde en de dood gerekend. Anna en Matt ontkomen niet aan hun gevoelens voor elkaar en als ze dat voor elkaar bekennen, is er geen houden meer aan. Ze spreken af het nog even geheim te houden voor Frankie. Voordat Matt het zijn zus op een geschikt moment kan vertellen, komt hij echter om het leven. Daardoor zit Anna met een levensgroot dilemma. Moet ze het aan Anna vertellen en hoe doe je dat als iedereen met zijn eigen grote verdriet zit?

De spanning wordt opgevoerd wanner Anna met Frankie en haar ouders op vakantie gaat naar het vakantiehuis waar Matt ook altijd kwam. Een soort verwerkingsreis die met de nodige pieken en dalen gepaard gaat. Zeker omdat Frankie, door haar rouw en verdriet heen, heeft besloten er de ABZO (Absoluut Beste Zomer Ooit) van te maken wat betekent dat ze zeker met 20 jongens gaan aanpappen en Anna het maar eens serieus met een jongen aan moet leggen.

Een dramatisch gegeven dat door Sarah Ockler vrij subtiel wordt uitgewerkt. Het verhaal in Onze zomer beslaat de weken in het vakantiehuis en aan het strand en heeft ook een beetje het tempo en de loomheid van een hete zomer. Het perspectief ligt bij Anna maar Ockler weet ook heel goed de gevoelens van de andere betrokkenen bloot te leggen. Ockler raakt aan de grote vragen: wat is vriendschap, hoezeer grijpt de dood in, mag je daarna nog plezier hebben, wie heeft recht op het meeste verdriet enzovoorts. De dilemma’s waar Anna voor komt te staan zijn enorm. Moet ze haar geheim prijsgeven of pleegt ze dan verraad? En tegenover wie eigenlijk? En mag ze andere jongens leuk vinden? Of is dat ook al verraad.

Het is de verdienste van Ockler dat de thema’s en vragen voor de hand liggen maar niet als zodanig benoemd worden. Daardoor blijft het verhaal boeiend en blijft de lezer meedenken met de hoofdpersonen, in ieder geval in grote delen van deze roman. De thema’s zijn boeiend en de hoofdpersonen overtuigend maar stilistisch schiet Ockler te kort om dit boek een overrompelende leeservaring te noemen. Daarvoor is het allemaal net wat te vlak en de spanningsboog niet groot genoeg. Maar een onderhoudende roman over onderwerpen die er toe doen, is Onze zomer zeker.

Tags : Andere landenjeugdboekLiefde en vriendschapYoung Adult