close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De enorme gevolgen van stompzinnig zinloos geweld

Caroline Bock Lieg voor mij Jeugdboek
Manteau/Edge
Waardering: 7.0

Lieg voor mij begint midden in het verhaal. De zeventienjarige Skylar wordt ondervraagd door de politie over een heftig geweldsincident waarbij haar vriendje Jimmy is betrokken. Ze neemt hem in bescherming maar het is duidelijk dat er van alles niet klopt aan het verhaal. Uiteindelijk gaat het om de vraag of ze voor Jimmy wil blijven liegen, de omstandigheden maken dat steeds moeilijker.

Jimmy is zo’n jongen die iedereen inpakt met zijn humor, charme en innemendheid. Hij is er voor Skylar als haar moeder overlijdt en ze klampt zich volledig aan hem vast. Bijna een ‘loverboy’-achtige situatie maar dan zonder het prostitutie-gedeelte. Het principe verschilt niet veel: een meisje dat zich afhankelijk maakt van een jongen die minder braaf is dan hij zich voordoet en haar later gebruikt voor zijn eigen gewin. Jimmy is zo’n wolf in schaapskleren, hij komt uit een gezin met een autoritaire vader en is een notoire racist die Mexicanen als taco-vreters bestempelt. Zijn haat tegen buitenlanders mondt uit in een akelige vechtpartij waarvan twee broers het slachtoffer zijn.

De kluwen waarin Skylar raakt verwikkeld, wordt langzaam ontrafeld vanuit het meervoudige vertelperspectief, dat niet altijd even gelukkig uitpakt. Caroline Bock laat wel erg veel mensen aan het woord, zonder dat het een functie heeft. Er valt wel meer aan te merken op Lieg voor mij maar toch blijft het verhaal fascineren omdat de keuze waarvoor Skylar staat, invoelbaar is. Moet ze de waarheid vertellen en weet zelf eigenlijk wel wat er is gebeurd? Was het niet een uit de hand gelopen grapje? Lieg voor mij is uitermate actueel en sluit aan bij de vele vechtpartijen van de laatste tijd die in het nieuws komen, en waarvan de camerabeelden op internet zijn te zien.

Een vriend  laat zich meeslepen en heeft later enorme wroeging terwijl Jimmy er zelf van overtuigd blijft dat hij weinig verkeerd heeft gedaan. Dat is herkenbaar, niet iedereen is een notoire slechterik maar die zitten er zeker wel tussen, en zet aan tot denken. Lieg voor mij is geen bijster goed boek maar wel een meeslepend verhaal over de enorme gevolgen van stompzinnig en zogenaamd zinloos geweld.

Titel Boek:

Lieg voor mij

Auteur:

Caroline Bock

Uitgever:

Manteau/Edge

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapSpanning en avontuurYoung Adult