close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

De enorme veelzijdigheid van Koos Meinderts

Piggelmee was de eerste musical die Koos Meinderts (samen met Harrie Jekkers) schreef voor het jeugdtheater Hofplein. Er zouden nog vele volgen waaronder bekende als De club van lelijke kinderen en De snoepwinkel van Zevensloten. Soms lag er een boek aan zo’n productie ten grondslag. Het is een mooi idee om het 30-jarig schrijverschap te vieren met een bewerking van die allereerste musical uit 1999, die weer gebaseerd is op een sprookje van Grimm. Er was nog geen boek en met Meneer Hoedjes vangt een vis is die cirkel ook weer rond, het onderstreept de veelzijdigheid van Koos Meinderts.

Meneer Hoedjes vangt een vis vertelt de parabel van een man die steeds meer wil en kan krijgen, waar hij aanvankelijk gelukkig was met heel weinig. Hij wordt beïnvloed door een vis die hem van alles belooft, van een kasteel en tot het eeuwige leven aan toe. Dat brengt met zich mee dat de tijd stil staat en het kind van meneer en mevrouw Hoedjes niet geboren zal worden. Een drama natuurlijk en hij smeekt de vis dan ook om de tijd weer te laten lopen. ‘Mijn koninkrijk voor een kind’. Het echtpaar is weer terug bij af en domweg gelukkig met een stapel planken. Een eenvoudig en begrijpelijk sprookje met mooie, kleine dialogen en een heldere moraal. Meinderts is een meester in dit genre waar hij steevast een dromerige toets aan mee weet te geven. Ook dit keer weer gesteund door zijn vaste illustrator Annette Fienieg, zijn echtgenote en eigen mevrouw Hoedjes.

Die kwaliteit van het werk van Meinderts komt tot uiting in de gratis jubileumfolder ‘En de woorden kregen vleugels‘ die Lemniscaat uitbracht. Een flodderige uitgave maar dat deert de inhoud niet. Een fijn overzicht met aandacht voor zijn proza, gedichten, liedjes en theaterteksten en een ontroerende brief van Koos aan zijn vader, die overleed nog voordat Meinderts’ schrijverscarrière begon. Meinderts is een stabiele waarde in het Nederlands kinderboekenlandschap al is zijn werk opvallend weinig bekroond. Het is eigenlijk raar dat Meinderts nog geen oeuvreprijs van belang heeft ontvangen, daar wordt het tijd voor.

Titel Boek:

Meneer Hoedjes vangt een vis

Auteur:

Koos Meinderts

Illustrator:

Annette Fienieg

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:

Tags : jeugdboek