close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

Niet alleen de romantische scenes

Ciara Smyth De falling in love montage Young Adult
Querido Glow
Maria Postema
Waardering: 8.0

De 17-jarige Saoirse wil geen vaste relatie maar wat moet ze als ze een meisje ontmoet op wie ze nogal verkikkerd raakt? Laat deze Ruby nou een groot fan en kenner te zijn van romantische comedy’s. Het prille ‘stel’ besluit om de zomer vol te stoppen met klassieke dates uit die film en ze spreken af dat de romance na de vakantie voorbij is. Ruby woont ergens anders en gaat ook weer terug dus dan is het maar duidelijk.  Het is een geinig idee maar natuurlijk gedoemd te mislukken en daar stoomt De falling in love montage van Clara Smyth dan ook in volle vaart op af.

Romcoms zitten vol verliefdheid, conflict, ruzie, grote gebaren en een happy end en is een dynamisch geraamte voor deze lesbische liefdesroman. De geaardheid van de meiden is geen issue maar verder hebben de meiden genoeg om zich druk over te maken. De relatief jonge moeder (55) van Saoirse is aan het dementeren en woont in een tehuis. Zij neemt dat haar vader kwalijk, zeker als hij zijn nieuwe vriendin ten huwelijk vraagt. Saoirse wordt gekweld door de vraag of de aandoening erfelijk is en vertelt niemand over haar moeder.  Dat geheim breekt haar op, zeker als blijkt dat Ruby’s persoonlijke omstandigheden ook niet zo ideaal zijn als het lijkt.

Saoirse raakt verstrikt in een zelfgesponnen web van leugens en misverstanden, wat in deze pastiche van een romcom heel goed past. Het boek zit vol filmverwijzingen en schreeuwt er om zelf verfilmd te worden. Geen gek idee, want het genre van de lesbische liefdesfilm kan wel wat onbekommerde input gebruiken. De meiden waarschuwen zelf al dat het waarschijnlijk een draak wordt om dat vrouwen nou eenmaal al hun gevoelens bespreken. Bovendien “kun je niet alleen de romantische scenes laten zien.”

Dat soort zelfspot en humor, gecombineerd met het invoelbare drama en de dilemma’s van de hoofpersonen, maakt De falling in love montage tot een sterk en onderhoudend boek. Smyth geeft de gedachtewereld van een jong volwassene goed weer, als een rollercoaster van emoties en twijfel en jezelf als episch centrum van de wereld zien.  Waarom zou ze ze naar een universiteit gaan en nutteloze onzin leren als ze straks toch alles weer vergeet? De ruzies met haar vader zijn pijnlijk en levensecht. Hij is niet de held uit de romantische films en Saoirse leert dat je elkaar dingen kunt verwijten maar toch van elkaar blijft houden.

Het boek had iets bondiger gekund maar heeft de flair en vaart van een John Green-roman. Tot nu toe met stip de sterkste uit de Querido Glow reeks, waarin boeken over seksuele diversiteit worden uitgegeven.

 

Tags : Andere landendementieFamiliehomojeugdboeklesbischLiefde en vriendschapoudersproblemenscheidingvaderverliefdYoung Adult