close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

De favoriete illustratoren van Janis Ian

Janis Ian Piepkleine muis Prentenboek
Lemniscaat
Piepkleine muis
Ingrid & Dieter Schubert
Waardering: 7.5

Zangeres Janis Ian had bij het schrijven van haar lied The Tiny Mouse (luister hier) al een kinderboek in gedachten. Logisch want het is een heel verhalend lied met humor en moraal en een geestig einde. Dus is er nu een prentenboek met Ingrid en Dieter Schubert, de favoriete illustratoren van Janis Ian volgens de uitgever. Een uitstekende keuze want de Schuberts zijn hier op hun best. Ze maken van de kleine muis een parmantig baasje in rokkostuum en iedere pagina is een feest voor het oog. Met als hoogtepunt die waarop de muis zeeziek wordt en groen uitslaat. Klassieke prenten met eeuwigheidswaarde en vrolijker en uitbundiger dan we van het echtpaar gewend zijn.

Het verhaal gaat over een muis die zich doodverveelt en zijn heil op zee zoekt. Als de kapitein een kat blijkt te zijn, springt hij overbood. ‘Hij ving een bot en zeilde soter, zijn staart als het roer, weg van zijn verschrikkelijke lot’. Eind goed al goed, hij komt aan land en trouwt en vertelt zijn muizenkinderen tot in lengte der jaren over zijn avonturen. Mama muis relativeert de opschepperij van haar echtgenoot: ‘The moral of the tale is think before you sail…Always know what’s in the bowl before you eat!’. In de Nederlandse vertaling wordt dat:: ‘Maar als je ooit op reis gaat, denk dan na. Of je eindigt als puree, op een stokje als saté of platgeperst als sausje voor de sla. Neem een voorbeeld aan je slimme, stoere pa’.

In de vertaling gaat veel van de subtiele tongue in cheek verloren. Vertalers Erik van Os en Elle van Lieshout veroorloven zich bij vlagen veel vrijheid maar zorgen voor een lopende tekst die voor kleuters begrijpelijk is. Er zit een cd bij het boek met het liedje van Janis Ian, en de Nederlandse vertaling. Allemaal dik in orde dus, een mooi pakket en een uitstekend verzorgd prentenboek in een klassieke traditie.

Titel Boek:

Piepkleine muis

Auteur:

Janis Ian

Illustrator:

Ingrid & Dieter Schubert

Vertaler:

Erik van Os & Elle van Lieshout

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Video description:

Prentenboek Piepkleine Muis naar een lied van Janis Ian.

Tags : Dieren en natuurmuziekPrentenboekzee