close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De hele grabbelton leeggegraaid

De broer van Jim komt om het leven bij een explosie in de bibliotheek. Het duurt even voordat de familie overtuigd is van zijn dood maar er is geen ontkomen aan: Mike komt niet meer terug. Jim’s moeder sluit zich af en is nauwelijks nog te bereiken terwijl zijn vader zich obsessief stort op het achterhalen van de oorzaak. Jim zelf moet ondertussen voor zijn kleine broertje zorgen en wordt een soort nanny.

Mooie ingrediënten voor een bijzonder verhaal en dat is het ook. Ware het niet dat Hayward alles doortrekt in het absurde. Het kleine broertje is een nauwelijks te hanteren draak en de moeders van de kinderopvang zijn karikaturen. Jim Morrison zelf is als enige redelijk normaal. Hij is sympathiek, lief, grappig en onzeker maar heeft dan wel weer een naam met een verhaal, want de zanger van de Doors heet ook zo. Vermoeiende details die breed worden uitgesponnen zonder dat ze echt een functie hebben. Langzaam wordt duidelijk wat er in de bibliotheek is gebeurd en krijgt het verwerken van de rouw wat meer contouren.

Jim deelde een geheim met zijn oudere broer waardoor hij voortdurend in een tweestrijd verkeert. Het verdriet van Jim en zijn familie sijpelt overal doorheen maar blijft verborgen achter een facade. Dat is geloofwaardig en herkenbaar maar iets te ver doorgevoerd in deze roman. Niets meer te verliezen is bij vlagen een uitermate grappig boek. Het is vlot geschreven, lekker associatief en heel ‘witty’, een aaneenschakeling van oneliners en maffe gedachten en dialogen. Toch pakken juist deze kenmerken uiteindelijk nadelig uit.

Het schrijven is engsizins met de auteur op de loop gegaan, hij slaat bijna ieder denkbaar zijpaadje in waardoor het verhaal weinig vlees op de botten krijgt. Alsof Hayward uit de grabbelton aan ideëen niet enkele heeft gehaald maar de hele bak heeft leeg gegraaid. Niets meer te verliezen leest als een trein maar de echte ontroering en diepgang blijft achterwege. Natuurlijk zegt Hayward wel iets over rouwverwerking: iedereen doet dat op zijn eigen manier en het is vaak moeilijk om elkaar daarbij nog te bereiken. Dat is echter vanaf het allereerste begin van Niets meer te verliezen al duidelijk en er verandert weinig meer aan.

Titel Boek:

Niets meer te verliezen

Auteur:

Steven Hayward

Vertaler:

Jasper Mutsaers

Kaft:
Tags : broerdoodFamiliejeugdboekongeluk