close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

Levenswijsheden in ecoline

Charlie Mackesy De jongen, de mol, de vos en het paard Prentenboek
Kok Boekencentrum
Arthur Japin
Waardering: 7.0

Charlie Mackesy is een instagram-fenomeen met bijna 450.000 volgers. De Engelsman is cartoonist en boekillustrator en woonde over de hele wereld. Zijn schetsen en teksten voor De jonge, de mol, de vos en het paard trokken breed de aanacht en het boek werd met succes in vele landen uitgebracht. Ook in Nederland is het een bescheiden hit. Niet onlogisch want het ziet er mooi uit en is zo’n typisch leeftijdsloos boek.

Het grootste deel van de tekeningen zijn in zwart-wit ecoline gemaakt en met veel verdikkingen in de lijnvoeringen. Mackesy houdt het ruw en voor een groot deel bij contouren. Het gezicht van het jongetje is nooit goed te zien, de dieren zijn in grove lijnen geschets. Met uitzondering van een paar ingekleurde illustraties die wat verfijnder zijn. De tekst (vertaald door Arthur Japin) is er in een handgeschreven type bij gezet en bestaat uit overpeinzingen en levenswijsheden.

De jongen ontmoet  een mol. Ze kijken uit over een vlakte waarbij de jongen vraagt wat er daarginds is te zien. De mol zegt: Da’s de wildernis. Wees er niet bang voor.’ Om op de volgende bladzijde te vervolgen met ‘Stel je toch voor hoe wij zouden zijn als we minder bang waren’.

Vervolgens komen de vos en het paard uit de titel erbij en blijft het grote filosoferen doorgaan. Wat het moedigste is dat paard ooit heeft gezegd? ‘Help’. De luchtige toon wordt verzorgd door de mol die het eten van taartjes als het grootste levensgenot beschouwt. Verder gaat het over liefde en houden van, je ergens thuis voelen en nieuwsgierigheid. Het doet in de verte denken aan Winnie the Pooh maar dan zonder de diepgang en het verhalende karakter. Mackesy biedt vooral losse flarden die op instagram beter tot hun recht komen dan in een boek.

De jongen, de mol, de vos en het paard is zo’n koffietafelboek en prima geschikt om cadeau te geven. In al zijn rafeligheid zit er een  zeker schoonheid in dit boek, maar het doet ergens ook aan de zoetigheid van Rien Poortvliet denken. De de inhoud beklijft niet echt en voor kinderen zijn er domweg heel veel boeken waar ze meer plezier, en wijsheid, aan zullen ontlenen.

Nog eentje dan: ‘Heb jij liever een halfvol of een halfleeg glas’, vraagt Mol aan de jongen. Waarop de jongen antwoordt: ‘Ik ben al blij dat ik een glas heb.’

Tags : Dieren en natuurFantasiefilosofieillustratiesKinderboekLiefde en vriendschapVoorleesboek