close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Of de slakken ergens anders willen dineren

Ellie van Lieshout & Erik van Os De moestuin van Heer Hermelijn en Kereltje Konijn Prentenboek
Hoogland & van Klaveren
Marije Tolman
Waardering: 8.0

Heer Hermelijn krijgt bij de kassa van de supermarkt gratis moestuinzaadjes én een grote aardbeiplant (‘want dat krijg je soms, als vaste klant’). Het is de aanzet om een moestuin op te zetten, want dat ziet Kereltje Konijn ook wel zitten. Dus ze keutelen gezellig (soms letterlijk, als Kereltje voor wat konijnenmest zorgt) en wachten vooral af. Want zo gaat dat bij zaaien, dan kan het oogsten nog wel even duren.

Illustratrice Marije Tolman durft, zoals veel vaker, voor ruime en lege platen te kiezen waarop ogenschijnlijk niet zoveel gebeurt. Kereltje ligt tussen de kolen of poept op een veldje. De moestuin in aanleg, wat gereedschap en de twee dieren die op een tuinstoel zitten te wachten tot er iets omhoog schiet. Simpel en doeltreffend met telkens een andere steunkleur, waardoor het een gevarieerd palet wordt.

De rijmende en goed lopende teksten zijn van Elle van Lieshout & Erik van Os. Paradijsje rijmt op radijsje, zaadje op chocolaatje. Het verhaal ontwikkelt zich tot een soort detective. Hoe kan het dat de opgekomen groenten de volgende dag ineens zijn verdwenen? De lezer weet het wel, maar Heer Hermelijn niet. Die zet zijn moestuin vol grappige verbodsbordjes en briefjes: ‘Geachte slakken, ik zou het zeer waarderen als u elders gaat dineren’.

Een in meerdere opzichten heerlijk verhaal dat opgewekt eindigt.