close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
15+

De opkomst en ondergang van een punkband

Kevin Brooks Naked. De band Jeugdboek
De Harmonie
Jenny de Jonge
Waardering: 6.5

Op Kevin Brooks kun je bouwen. Hij levert vrijwel ieder jaar een nieuwe roman af en bedient op die manier een trouwe schare fans van jongeren en volwassenen. Hij bouwt daarmee gestaag aan een gevarieerd oeuvre dat gekenmerkt wordt door rauw realisme, en waarin muziek niet zelden een voorname rol speelt. Dat is zeker het geval in Naked, dat zich afspeelt in de Londense punkscene van 1976 in de periode dat de muziekstroming sterk opkwam.

De ik-figuur Lili van 16 wordt door haar hippe schoolgenoot Curtis gevraagd als bassiste voor zijn band Naked. Niet dat ze dat instrument heel goed beheerst maar dat maakt bij punk nauwelijks uit. Lili en Curtis vallen als een blok voor elkaar en ze lijken een toekomst vol sex, drugs en rock ’n roll tegemoet te gaan. Curtis heeft serieuze plannen met zijn band, hij kent Malcom McLaren en al snel spelen ze met Naked in hetzelfde circuit als bands als The Clash, The Damned en The Sex Pistols. Bij de audities voor een nieuwe gitarist steekt de eigenzinnige William er met kop en schouders boven uit. Hij is wars van drank en drugs, in tegenstelling tot Curtis, en de band heeft er een tweede leider bij wat uiteraard voor spanningen zorgt. Lili heeft er schoon genoeg van dat haar vriend amper nog nuchter is en trekt steeds meer naar het nieuwe bandlid toe. Die blijkt een aantal geheimen met zich mee te dragen die te maken hebben met zijn vlucht uit Belfast. Williams familie heeft een geschiedenis met de IRA waarover hij niet het achterste van zijn tong laat zien.

Brooks portretteert in Naked de no-future generatie van de jaren 70, met hun rebelsheid maar vooral ook hun overmatige alcohol -en drugsgebruik. Punk moest nog op gang komen en Brooks laat zien hoe toevallig het succes van een band tot stand komt. De beschrijving van de opkomst en ondergang van Naked is overtuigend, je bent geneigd op te zoeken of de groep toch echt heeft bestaan. De vraag is of de huidige generatie op een boek over punk zit te wachten en Brooks toont de relevatie zelf niet echt aan.

De schets van die tijd is op zich niet oninteressant maar ook nogal cliché en met weinig diepgang. De keuze om Lili uit een rijk milieu te laten komen, haar moeder heeft een fortuin van haar biologisch vader geërfd, is een opgelegde tegenstelling met de punkwereld.  De manisch-depressieve buien en wanen van moeder spelen een belangrijke rol in het leven van Lili maar hebben nauwelijks een functie in het verhaal. Brooks verliest zich in lange beschrijvingen van met drugs en drank doorspekte nachten, optredens en ruzies.

Lili is een weinig interessant karakter, een meisje dat steeds te laat voor zichzelf opkomt en niet durft te kiezen. Ierse William met zijn IRA-connecties is nog het meest boeiend maar zijn verhaallijn raakt nauwelijks aan de rest. Daardoor is Naked een boek dat lekker weg leest, want schrijven kan Brooks,maar ook een onevenwichtige roman. Alle elementen vormen geen geheel: politiek en muziek, liefde en dood, hoop en uitzichtloosheid, vriendschap en verraad, het blijven losse dingetjes. Wie een goede Brooks wil lezen waarin muziek ook een hoofdrol speelt, kan veel beer Dood aan God lezen. Dat boek is gelaagder en zet aan tot denken, waar je bij Naked na afloop je schouders ophaalt.

Titel Boek:

Naked. De band

Auteur:

Kevin Brooks

Vertaler:

Jenny de Jonge

Uitgever:

De Harmonie

Kaft:
Tags : jeugdboekLiefde en vriendschapmuziekYoung Adult