close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur

In de parallelle wereld leeft ze nog

Alle laatjes uit de kast vol drama zijn open gehaald in Weg van jou  van Emily Hainsworth. De vriendin van hoofdpersoon Camden is kortgeleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen en hij loopt nu bij een psychiater. Zijn moeder heeft nauwelijks tijd voor hem, hij heeft een moeizame relatie met zijn vader die ergens anders woont. Kortom: het leven lacht Camden niet bepaald toe. Hij is eenzaam, verwaarloost zijn vrienden en wentelt zich in zijn enorme verdriet want hij is de enige persoon kwijt die zijn leven echt betekenis gaf. Camden is veel te vinden bij het bermmonumentje dat voor zijn verongelukte vriendin is gemaakt.  Daar gebeurt iets wonderbaarlijks; er is een groen licht dat de toegangspoort tot een parallelle wereld waar zijn overleden vriendin Viv nog blijkt te leven.

De realistische roman krijgt op een kwart een fantasy-element die het verhaal gaandeweg overneemt. Het wordt een nogal ingewikkelde en moeizame vertelling waarin droom en werkelijkheid door elkaar heen lopen. In die andere wereld is Camden zelf overleden en rouwt Viv om hem. Er is nog een ander meisje dat ertussen kruipt, Camden heeft ook met haar iets gehad. Hij ontdekt dat Viv niet de ideale en perfecte vrouw is die hij van haar gemaakt heeft en zelfs iets met zijn dood te maken heeft. Maar hij is niet echt dood want in de eerste wereld, zijn eigen wereld, loopt hij nog gewoon rond. Dat heen-en-weer hoppen tussen die twee werelden draagt niet bij aan de leesbaarheid en begrijpelijkheid. Ook al omdat Hainsworth een nogal vlakke stijl heeft waar weinig leesplezier uit te halen valt.

Met een beetje goede wil kan Weg van jou een roman over rouwverwerking worden genoemd. Maar dat zou al te veel eer zijn. Het lijkt te gaan over een jongen die zijn verdriet niet aan kan en een uitweg verzint. Maar dan zou het logisch zijn als hij de werkelijkheid mooier maakt en zijn vriendin niet van haar voetstuk laat vallen. Het is dus geen fantasie maar echte fantasy die niet uit de verf komt. Een rommelig boek dat zich voortsleept en dat ik vooral heb uitgelezen omdat ik er nou eenmaal in begonnen was.

Titel Boek:

Weg van jou

Auteur:

Emily Hainsworth

Vertaler:

Esther Ottens

Uitgever:

Querido

Kaft:

Tags : jeugdboek