close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De pinguïns voorbij

Sofie en de pinguïns verscheen in 2012 en was een alleraardigst ‘mensen-en-dieren-boek’ met veel grappige extra’s en illustraties. Wel zo’n boek waarvan één deel wel genoeg leek te zijn maar ja, de serie-ziekte heerst en dus verschijnt ook van dit boek een volgend deel. En verhip, Sofie en het vliegende jongetje is misschien nog wel leuker dan het eerst deel. Het lukt Van de Vendel om een eendimensionaal thema te verdiepen en er een verfrissende draai aan te geven. Sofie houdt nog steeds van pinguïns maar dat wisten we al en nog een heel boek over die voorkeur zou saai worden. Dus verlegt Van de Vendel de focus naar mensen. Sofie gaat met haar familie en vriendjes kamperen en krijgen te doen met Ulrik, het zoontje van oma’s hulp in de huishouding.

Ulrik is introvert en verlegen en kan niet mee komen met de uitbundige Billie en Timmie. De hypersensitieve Sofie komt klem te zitten tussen hem en haar eigen vrienden wat tot , komt tot een heftige maar ook geestige uitbarsting, die door Van de Vendel heel knap wordt verweven met het verhaal van Happy Feet. Deze pinguïn kwam in Nieuw-Zeeland terecht en moet zich daar ook niet erg thuis hebben gevoeld.

Dit is een boordevol boek met humoristische stripjes en illustraties van Floor de Goede die vaak raak zijn en prima aansluiten bij de tekst. Dat geldt minder voor de fotostrips van Ype en Willem die wat uit de toon vallen en eigenlijk overbodig zijn. Tussendoor staan tal van weetjes, anekdotes en nieuwtjes vermeld over pinguïns en vliegen. Maar het belangrijkste is de auteur.  Edward van de Vendel kan gewoon heel goed schrijven en in welke vorm hij zijn verhalen giet, maakt eigenlijk niet zoveel uit. Ook van een lichtvoetige geschiedenis over een meisje met een voorkeur voor pinguïns en haar vriendjes weet hij iets bijzonders te maken. En het gaat ook nog ergens over. Knap hoor.

Titel Boek:

Sofie en het vliegende jongetje

Auteur:

Edward van de Vendel

Illustrator:

Floor de Goede, Ype en Willem

Uitgever:

Querido

Kaft:
Tags : Dieren en natuurFantasiehumorjeugdboekKinderboek