close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Spelen met ruimte en vormen

Jon Klassen De rots van boven & Vol met wol Prentenboek
Gottmer / Ploegsma
Edward van de Vendel
Mac Barnett
Waardering: 8.0

‘Hoe voelt die plek?’, vraagt schildpad die iets verderop is gaan staan. Ze zijn aan het onderzoeken welke plek het beste voelt. Slang komt er ook nog bij en ze hopsen wat heen en weer op zoek naar de ideale plek om te staan. De lezer weet dan al dat er een rotsblok dreigend in de lucht hangt dat natuurlijk neerkomt op de plek waar de dieren op dat moment net niet staan.

De rots van boven, Jon Klassen | 9789025774493 | Boeken | bol.com

Het is de eerste van 5 verhaaltjes in De rots van boven waarin de dieren in de buurt van het blok met elkaar babbelen over weinig in dit soort dialogen. ‘Heb je hulp nodig’ – ‘Nee. Ik heb geen hulp nodig’ – ‘Oké’ – ‘Ik heb nooit hulp nodig’ – ‘Oké’. Met weinig woorden en weinig beelden zet Klassen situaties neer waar de lezer zelf een invulling bij kan bedenken. Zoals in veel van zijn boeken speelt Jon Klassen in zijn illustraties met ruimte en vormen (zoals de vormentrilogie Cirkel, Vierkant en Driehoek en de hoedentrilogie) . Er gebeurt hoegenaamd weinig in de prenten en toch vindt er van alles plaats, ook omdat de lezer vaak meer waarneemt dan de personages

Die suggestie is de kracht van Klassen en zit ook in de tekst. Ook al door Edward van de Vendel vertaald, op dit moment verantwoordelijk voor de meeste vertalingen van kinderboeken in ons land. Eenvoudige maar trefzekere voorleesteksten met een slim gebruik van kapitalen, als de dieren van elkaar weglopen.

Er duikt nog een soort ruimtefiguur op in de vorm van een oog op stelten. Het oog dat zo kenmerkend is voor de figuren die Klassen tekent. Een oog dat lijkt te zeggen: ik zie jullie, maar zien jullie mij ook? Tot er weer een rotsblok naar beneden dondert.

 

Vol met wol

 

Recent verscheen nog een boek van Jon Klassen, waarvoor zijn vaste partner Mac Barnett de tekst schreef. In Vol met wol vindt Annabel een kistje met gekleurde wol. Ze slaat aan het breien en houdt daar eigenlijk niet meer op want de voorraad wol blijkt oneindig. Voor iedereen breit ze truien en sjaals en uiteindelijk breit ze het hele stadje vol, al ware ze inpakkunstenaar Christo. Het sombere stadje, waar het altijd lijkt te sneeuwen, verandert in een kleurrijk paradijsje. Al gauw komen de mensen van heinde en verre voor de breiwerken van Annabella. Zo ook de aartshertog die het kistje van haar wil kopen. Als Annabel dat weigert, laat hij het stelen maar valt te bedenken wat er dan gebeurt met de wolvoorraad.

Een sprookjesachtig verhaal dat doet denken aan het sprookje over Repesteeltje. De droogkomische illustraties van Klassen werken heel goed, vooral door de tegenstelling in de kleuren. De grijze stad vrolijkt enorm op door alle breisels Barnett werkt toe naar een mooi slot over geluk. Dat te vinden is in een kistje

Vol met wol, Mac Barnett & Jon Klassen, uitgeverij Ploegsma, 4+

Tags : humorillustratiesPrentenboekVoorleesboek