close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
4+

Een pretvlek op pootjes. ‘Foutje? Echt niet! is het eerste prentenboek van Pieter Koolwijk. Natuurlijk maakte zijn vaste illustrator Linde Faas er uitbundige tekeningen bij

‘Foutje? Echt niet!’ van Pieter Koolwijk, illustraties Linde Faas. Lemniscaat, 4+

2024 is het jaar van Pieter Koolwijk. Op Koningsdag was de mediagenieke kinderboekenschrijver een van de prominente Emmenaren die met leden van het Koninklijk Huis in gesprek mocht en stond hij met petje op te shinen naast koningin Máxima. Koolwijk is ook de auteur van het geschenk voor de 70e Kinderboekenweek en maakte op ludieke wijze bekend dat het boek Schatpakkers gaat heten. Nu is er alvast zijn eerste prentenboek dat hij samen maakte met zijn vaste illustrator Linde Faas.

Faas staat mede aan de basis van het succes van het gouden griffel-boek Gozert, door de uitbundige en kleurrijke omslagillustratie waarmee ze het gevoel rond het boek raak neerzette. In het prentenboek Foutje? Echt niet! neemt zij bijna letterlijk de leiding. Het uitgangspunt van het boek is een inktvlek. Op de eerste illustraties zien we een inktpotje en een penseel, en een inktvlek die op de de tweede tekening oogjes krijgt en op de derde pootjes. Hopsakee, een personage gecreëerd.

Koolwijk maakt er in de tekst van dat de vlek geen foutje is omdat hij alles kan zijn. De vlek wordt achtereenvolgens een tor, een vogel, een vis, een langoor en een banjerbeest. Of een banjerbeest wel bestaat doet er niet toe, de vlek is wat hij wil zijn. Koolwijk varieert op zijn vaste thema, dat hij al inzette met zijn debuut Vlo & Stiekel, en uitwerkte in de trilogie over Ties en Gozert. Laat de omstandigheden en de opvattingen van anderen je niet beperken om je te ontplooien tot wie je bent. Koolwijk maakt het hier letterlijk: je bent geen foutje, eerder een pretvlek.

Natuurlijk ligt het er duimendik bovenop en is de tekst her en der wat gemakzuchtig (fladder de kladder). Dat neemt niet weg dat Foutje? Echt niet! een fijn voorleesboek en vooral een voortreffelijk kijkboek is. Faas kan dit als geen ander. Uitbundige kleurenpaletten met wilde streken, en toch houdt ze er controle over. De inktvlek groeit maar door en Koolwijk en Faas hebben er een even logisch als geestig eindpunt bij bedacht: de vlek heeft zijn plek gevonden.

Tags : Dieren en natuurFantasiePrentenboekVoorleesboek