close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
10+

De rovers zijn op

Udo Weigelt Rover gezocht Kinderboek
Lemniscaat
Merel de Vink
Marieke Nelissen
Waardering: 7.5

Op de omslagprent kijken drie mannen met haakneuzen en, pluisbaarden de lezer vanachter bomen met een onheilspellende blik aan. Een fascinerende en veelzeggende illustratie van Marieke Nelissen, bij de vertaling van Rover gezocht (Achtung: Räuber gesucht) van de Duitse schrijver Udo Weigelt. Lang niet altijd voegen illustraties veel toe aan een leesboek maar in dit geval zijn ze eigenlijk interessanter dan de tekst.

Rover gezocht vertelt het verhaal van de jongen Finn, die als stalknecht aan het hof van een koning werkt. Het eilandkoninkrijkje is nogal ingeslapen en dat leidt tot problemen. Het meest acute is dat de wachtmeester letterlijk ziek is van verveling omdat de rovers op zijn. Finn besluit op reis te gaan en rovers te zoeken voor zijn beste vriend. Hij komt er op zijn trektocht een aantal tegen die, als hij ze beter leert kennen, liever geen rover willen zijn en naar een prettige toekomst op het eiland verlangen. Uiteindelijk moet Finn het gevecht aan met een enorme draak, en ontpopt de wat sullige koning zich als held. Verder zijn er bijrollen voor de prinses, de lijfarts en een goudlibelle.

Het verhaal begint redelijk overtuigend maar als de verveling van de herhaling halverwege toeslaat, komt het niet meer goed. Het is een vlak en obligaat avontuurtje maar het boek is toch de moeite waard door de illustraties. Marieke Nelissen illustreert sinds vier jaar kinderboeken en viel vorig jaar op bij de Lemniscaat illustratiewedstrijd. Voor dit boek maakte ze een aantal paginavullende illustraties, ee paar spreads en wat losse tekeningen. Ze zijn niet allemaal even sterk maar opvallend zijn ze wel (bekijk er hier een aantal), maar ze vallen vooral op door de humor en soms eigenzinnige keuzes. Ze heeft een klassieke illustratiestijl en misschien wel typisch Nederlands, een vleugje Dematons, een pietsie Carl Hollander en een snuifje Marije Tolman.Realistisch met een beetje magie en sfeer. Haar tekeningen trekken het vlakke verhaal boven de middelmaat uit.

Titel Boek:

Rover gezocht

Auteur:

Udo Weigelt

Illustrator:

Marieke Nelissen

Vertaler:

Merel de Vink

Uitgever:

Lemniscaat

Kaft:
Tags : FantasiejeugdboekkoningroversSpanning en avontuur