close
Dé recensiesite over jeugdliteratuur
8+

De schaamte voorbij

Je zit je op het toilet verschrikkelijk te schamen en ineens gaat het licht knipperen, doe je deur open en ben je in een andere omgeving terecht gekomen. Welkom in Hotel Tussentijd. Het overkomt twee kinderen, een deftige mevrouw en een minister van Financien. Ze komen terecht op een plek waar ze moed kunnen verzamelen om daarna anderen weer onder ogen te zien.

Het hotel wordt bestierd door een echtpaar dat er om dezelfde reden terecht is gekomen en verliefd zijn geworden. Zij gaan niet meer terug en ontvangen aan de lopende band tijdelijke gasten die hun schaamte kunnen verwerken. De lol van dit boek zit vooral in de oorzaak van de schaamte. De deftige mevrouw heeft zich op een belangrijke bijeenkomst belachelijk gemaakt, het meisje van negen heeft gelogen om er bij te horen en de minister van Financien heeft een absurd plan ondertekend Ik houd het expres wat vaag om niet teveel te verklappen. Boersen bouwt deze lijntjes zorgvuldig op. De tijdelijke hotelbewoners volgen een licht therapeutisch programma waarbij ze hun zelfvertrouwen herwinnen en onderling een band creeeren.

Lisa Boersen werd na haar debuut met Jani Kekke en de blauwe dagdromer al vergeleken met Annie M. G. en Joke van Leeuwen. Die vergelijking dringt zich met Hotel Tussentijd minder op, al is het een opnieuw een lekker gek boek dat  veel kinderen zeker zal aanspreken. Een sterk punt is opnieuw dat een vrij absurd gegeven (door de wc heen in hotel terecht komen) volstrekt geloofwaardig wordt uitgewerkt. Je gaat direct geloven dat dit je kan overkomen. En dat is geen onprettige gedachte, want iedereen schaamt zich wel eens ergens voor.

De illustraties van Lars Deltrap sluiten uitstekend aan bij het lichtvoetige verhaal en geven net even wat sjeu zonder dat de verbeelding in het gedrang komt. De nadruk ligt bij Boersen meer op de personages en het verhaal dan op de taal. Op dat vlak valt er wat minder te genieten en valt er voor Boersen terrein te winnen, de dialogen bijvoorbeeld zijn nogal braafjes. Misschien maakt Boersen de verwachting niet helemaal waar, de reacties op haar eerste boek waren dan ook wel erg positief. Typisch een tweede boek, het komt wel goed met Lisa Boersen. Hotel Tussentijd is een fantasievol boek over een herkenbaar onderwerp.

Titel Boek:

Hotel Tussentijd

Auteur:

Lisa Boersen

Illustrator:

Lars Deltrap

Kaft:
Tags : FantasiehumorjeugdboekSpanning en avontuur